torsdag, juli 02, 2020

Blåsväder

Kuling vindarna blåser och vågorna är därefter när vi går ut mot ön i havsbandet. Det stänker och gungar, och väl i hamn får vi hjälp med förtöjning från andra som ligger inblåsta där. Solen skiner men det är alls inte samma väder som för bara någon dag sedan. Omväxling förnöjer heter det, så också på sjön.

Runt om i världen kämpas det med prioriteringen mellan värnet av liv i covid-19 tider, och önskan att få igång ekonomierna igen. Olika länder gör olika bedömningar, och utfallet blir därefter. Sverige tillhör de ”svartlistade” länderna anser vissa länder och stänger sina gränser för svenskarna. Svaret från svenska myndigheter blir att göra det motsatta, nämligen hälsa de ländernas medborgare välkomna till vårt land. Så kan också diplomati hanteras.

Och i det stora landet i väster USA, lanserar nu demokraterna inför presidentvalet i höst en modern variant av 1930-talets stora samhällsreform, ”the new deal”. Ett smart och välfunnet sätt att ge valrörelsen ett verkligt innehåll, riktat till den enskilde väljaren. USA behöver en ny politik som sätter de breda massornas intressen i fokus efter 4 år av galenskaper på olika sätt.

Att sociala medier nu också börjar ta ansvar för sina plattformar genom att stoppa eller rödlista direkt felaktiga påståenden är inte en dag för tidigt. De var nog aldrig tänkta att bli till de propagandamegafoner som de tyvärr använts till av vissa typer och organisationer. Att sedan de som anser sig ”drabbade” av granskningar och stoppade inlägg blir förbannade över den förmenta ”censuren ”är i sig talande.

Upplysta väljare gör övertänkta val. Att nu en bok från den inre kretsen i släkten Trump, brorsdottern Mary Trump släpps, har tydligen retat Donald Trump oerhört. Nu görs allt man kan för att stoppa boken, vars avslöjanden kan bli mycket viktiga i den nu pågående valrörelsen. De demokratiska krafterna får en hjälp de så väl behöver.

Bloggen den här gången får sluta med konstaterandet att Kina i frågan Hongkong nu visar sitt rätta ansikte präglat av våld och maktfullkomlighet. Kina är i dagsläget i samma expansiva fas som Hitlertyskland var i mitten av 1930-talet. Genom den maktposition man skaffat sig, till stor del genom de demokratiska staternas godtrogenhet, har man nu byggt upp kapaciteten att konfrontera, och gör också så.

HongKong är inte det första offret, det kan säkert tibetanerna och uigurerna bekräfta. De är heller inte det sista offren.
2020.07.02
Jarl S

Inga kommentarer: