torsdag, juli 23, 2020

I rötmånadstid 2020


Rötmånadstid detta Coronas år. Folk i allmänhet försöker att fira semester, eller snarare hemester eftersom vårt lands medborgare varit portförbjudna i många länder. Men penningen räknas, och semesterorterna behöver de pengarna. Så dörrarna öppnas på glänt, och expertisen håller tummarna för att pandemin inte skall blossa upp stort igen.

Annars tycks vi klara oss väl i vårt annorlunda land. Folkhälsomyndighetens presskonferenser gör sällan någon klokare. Dess budskap varierar från tid till tid, med en gemensam nämnare, att vi skall avstå från sociala kontakter. Den omöjligheten demonstreras dagligen och stundligen. Är det något som kännetecknar människan, så är det att vi är beroende av våra sociala nätverk för att må bra. Och livet går vidare.

Ute i den stora världen noterar vi att den KGB-styrda ledningen i Ryssland stärker sitt grepp över medborgare och regioner. Protesterna slås ner, människor (inklusive valda ledare) fängslas och fälls för fabricerade brott. Diktaturen har inga problem med att regissera det. Att folket protesterar tillåts inom rimliga gränser.

Och i USA försöker nu också den trumpne presidenten att följa i Putins fotspår. Nu använder han sig av en egenskapad federal ”polis”, vilken i anonyma bilar och utan uniform kidnappar personer herr Trump inte gillar. Allt i syftet att skapa ökade motsättningar i samhället, något han hoppas skall hjälpa honom i valet i november. Mönstret från tyskt 30-tal är hur tydligt som helst. USA hotas verkligen i sin roll som demokrati om Trump och hans gelikar med sina fuskmetoder tillåts vinna valet i höst.

Att sedan konflikten mellan USA och Kina fördjupas förvånar inte. Högmodet på båda sidor bäddar för en eskalerande maktkamp månad för månad. Kinas krav på världsherravälde, drivet inte minst av massiva investeringar i olika länder är tydliga nog. Och västvärlden har bäddat för detta genom att lägga samhällskritisk produktion i Kina, något som landet i varje ögonblick kan påminna om genom åtgärder som skulle bli väldigt svåra att hantera. Vad skulle hända med Apple om kineserna stängde deras tillverkning? Frågan kan tyckas svårsmält, men är i realiteten verklig och del i det pågående spelet om makten.

Solen skiner därute när detta skrivs. Tid för frisk luft och kanske någon lämplig utflykt, trots Corona-tider.
2020.07.23
Jarl S

Inga kommentarer: