måndag, juli 27, 2020

Höst i juli


 Sommarmånaden som blev höstmånad. Så kan juli månad kännetecknas i stora delar av Skandinavien. Blåst och regn härskade, och värmen fanns på andra håll. Återstår att se fram emot en varm och fin augusti. Vädrets makter flyttar sin påverkan allt efter tid och oberoende av våra mänskliga önskningar.

Denna alldeles speciella sommar, när ett litet virus har ställt till så mycket oreda. Rese mönster har fått förändras. Ordet ”hemester” torde kunna bli årets ord utan konkurrens. Och folk köper bilar och båtar när de inte kan semestra via charterflyg på mer exotiska destinationer.

På samma sätt ser det ut i världen i stort, Traditionella mönster för umgänge och resor styrs nu av viruset och dess påverkan. Och världens olika ledarskap försöker angripa det på olika sätt, medicinskt naturligtvis, men också politiskt. Världen är mer skakad av detta, än någon politisk kris på årtionden.

Och i USA  återstår 100 dagar till presidentvalet i november. Ett val som är av avgörande betydelse för USA-s demokratiska utveckling, och omvärlden i stort. 
Donald Trumps ledande tes i 2016 års val ”Make Ameria Great Again”,har så här långt landat i dess absoluta motsats. Landet är splittrat, och presidenten driver den utvecklingen genom sitt agerande. Han söker som den här bloggen många gånger påpekat, konflikt i tron att den linjen gynnar honom. Resultatet blir att klyftorna i samhället vidgas och tydliggörs, folket tvingas ut på gatorna för att visa sina uppfattningar.

Samtidigt stärker de destruktiva krafterna i länder som Ryssland och Kina sina positioner. Hongkong är förlorat i rollen som demokratiskt samhälle. Kinas agerande mot oliktänkande är kompromisslöst hårt. Och underrättelsetjänster och experter i olika länder varnar för den utveckling och påverkan som den kinesiska expansionen för med sig.

Ett uppvaknande som i hög grad berör också Sverige med våra alltmer omfattande band med Kina.
2020.07.27
Jarl S

Inga kommentarer: