lördag, juni 27, 2020

Högsommardag



Strålande högsommarvärme i hela vårt land och stora delar av Europa. Badstränderna är fulla av folk, och i skärgården söker båtfolket sin svalka i havet. Det är sommar så som man vill ha den, åtminstone ett kortare tag. Sedan tar värmen ut sin rätt och behovet av svalka blir större.

I klimatkrisens kölvatten diskuteras återigen vad som är tillfälligheter, och vad som är delar av en kritisk utveckling. För de som är beroende av klimatet, exempelvis de renskötande samerna, är budskapet klart. Vi går mot klimatförändringar som berör också dem på ett avgörande sätt när det gäller möjligheterna att söka föda för sina hjordar, inte minst vintertid.

Det ymniga snöandet den gångna vintern, med snödjup på ca 4 mtr, är också del av detta. Det finns en baksida också av att kunna åka skidor i midnattssolens glans norr om polcirkeln.

Och ute i den stora världen kämpar de ekonomiska följderna av Covid-19, med de medicinska när det gäller hur man skall hantera pandemin. Och WHO, den organisation som är satt att övervaka den typen av utveckling, blir alltmer ifrågasatt. Kriser söker sina ansvariga, varhelst man vill finna dem.

Att Kina lyckats så bra med att skriva ner sin roll, är i det sammanhanget märkligt. Det är trots allt där som allt startade, och en världsbefolkning nu kämpar med följderna allt medan de erkänt avlidna nu överstiger 500.000, och de som inte registrerats för Covid-19, men också gått bort på grund av den, troligen är ännu större.

Mänsklighetens vurm för förnekelse är stor vare sig det gäller klimat eller pandemi. Skillnaden ligger kanske ändå i att ansträngningarna att stoppa pandemin är större än entusiasmen för att kontrollera och anpassa oss till klimatförändringarna.

Dags nu för undertecknad att ansluta till den skara som denna dag, med beräknade temperaturer på +30 i skuggan, söker svalka på havet.
2020.06.27
Jarl S

Inga kommentarer: