torsdag, juni 11, 2020

Antiklimax



Tillbaka efter ett par dagar med barn och barnbarn i skärgården. Sol, sommar och bad, krabbfiske och fiske av tångräkor en lek för barn och vuxna. Avkoppling i år som alla år, omvärldens bekymmer parkerade. Samtidigt redovisar ännu en polisär utredning sin uppfattning om vem som mördade ikonen och statsmannen Olof Palme.

Olof Palme är inte den förste ledargestalt som mördats. I vårt land minns vi FN-s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Från USA kan morden på bröderna John och Robert Kennedy ses som likheter, från Indien morden på Indira och Rajiv Gandhi.

Politiska mord förutsätter planering, spaning och organisation. Olof Palme var en profilerad person som hårt kritiserat företeelser och händelser som pågick i vår omvärld. Att han på det sättet blev till en fyrbåk för de som delade hans synsätt, och ett problem för de som inte gjorde det, är ett faktum.

Den slutledning man nu för fram i utredningen har föregåtts av indikationer på att man anser sig ha bevisning för vem som mördade Palme. Man väljer då att peka ut en person som saknar känt motiv, som saknar den organisation som krävs för att kartlägga Palmes rörelser och välja till fället. En person som enligt juridisk och kriminologisk expertis aldrig skulle kunna fällas för dådet, och som varit död sedan många år.

Ur ett nationellt, och internationellt perspektiv vågar man inte gå djupare i den här frågan än att utgå från att dådet gjorts av någon enskild person av svensk börd. Tanken att Palme i själva verket kan ha följts en längre tid av en organisation som ville ha bort honom tillåts inte. Tillfället kom den kvällen han valt att utan personskydd gå på bio med sin son och hustru, och i lugn och ro var på väg hem. Något som mördaren rimligen kände till.

Om utredningsgruppen fått direktiven att för gott lägga mordet till handlingarna som ett ”cold case” hade det kanske accepterats. Nu väljer man istället att utpeka en person som inte har någon av de förmågor som rimligen ligger bakom mordet. Han avfärdades av tidigare utredningar, och så borde skett också i denna.

Mordet av Olof Palme kommer för evigt att omges av samma mystik som morden på de båda bröderna John och Robert Kennedy och tidigare politiska mord. De fick alla betala det ultimata priset för sina politiska övertygelser.
2020.06.11
Jarl S


Inga kommentarer: