lördag, juni 06, 2020

Gyllne morgon

Gyllne morgon, gyllne morgon, för att frasera en gammal läsarsång. Så börjar den svenska nationaldagen i år på landets västra kust. Men innan dagen är slut skall det välsignade regnet komma som en lisa för behövande grödor av olika slag. För några väntar möten av olika slag, dagen skall firas trots Corona-tider. Och flaggorna flyger dagen till ära.

När det positiva fått sitt återstår att rikta blickarna åt andra håll. Den vanligtvis ”bortglömda” folkhälsomyndigheten i vårt land, fick en oväntad men också för många efterlängtad skjuts när Covid-19 viruset kom till vårt land. Den politiska ledningen lämnade i stort sett över ansvaret för åtgärder till myndigheten, och följde slaviskt dess direktiv. Att de direktiven har kostat något 1000-tal människor livet, jämfört med utvecklingen i våra nordiska grannländer, börjar nu så sakta att få politiska följder.

Förtroendet för vår politiska ledning som till en början ökade, eroderas nu snabbt i takt med att svenskarna inte är välkomna som besökare i en mängd länder. Man vill inte ha potentiella smittbärare till sina ”rena” länder. Den svenska självgodheten att ta en egen väg i hanteringen av pandemin, har skrämt upp vår omvärld till den grad att vi inte är välkomna ens i våra nordiska grannländer.

Att sedan den amerikanske presidenten Trump tar tillfället i akt att peka finger åt Sverige i den frågan, är typiskt för denne. Men sett till döda i pandemin är USA värre drabbat än Sverige även räknat som andel av befolkningen. Trump har äntligen börjat möta motstånd han har svårt att hantera. Lögnerna han spyr ut över omvärlden vill inte Twitter längre distribuera. Må övriga media följa det exemplet. Och i fråga om de omfattande demonstrationerna i frågan ”Black lives matter”, har han kommit i konflikt med även den militära ledningen i USA.

Trumps uppfattning har han valt att tydliggöra åtskilliga gånger via media, nämligen att han som landets ledande person också kan ta vilka beslut han vill. När nu den militära ledningen vägrar att sätta in militär personal i ”kampen” mot demonstranterna på gator och torg, då tystnar Trump.

Nu mobiliserar också kultursektorn i USA mot Trump inför valrörelsen, i stort sett ingen med karisma stödjer honom. Istället läggs faktabaserade redovisningar av de starkt negativa följderna av Trumps politik ut, något som behövs i kampen om sanning och trovärdighet i landet.

Sommaren i år kommer att bli annorlunda i många avseenden, den skall bli mycket intressant att följa.
2020.06.06
Jarl S

Inga kommentarer: