måndag, juni 22, 2020

Val med konsekvenser

Sommarsolståndet och midsommarfirandet är passerat. En tid med rekordvärme i vårt land, på vissa orter avlöst med åskväder och regn. Sommaren som sommaren skall vara.

Nu vägs också människors säkerhet i Covid-tider, mot ekonomisk realitet. Inom EU öppnar de stora turistländerna vid medelhavet sina gränser, man kan inte avstå det stora pengaflöde som turismen innebär. Och rädslan för en andra våg av sjukdom och smitta är en ständigt aktuell del av verkligheten.
Vägval i politiken

Man tror sig säkrare inom EU, samtidigt som pandemins epi-centrum nu finns på de amerikanska kontinenterna. USA har i absoluta tal varit hårdast drabbat, och har fortfarande stora problem. De sydamerikanska länderna har nu en galopperande utveckling av pandemin, och offrens tusental mångfaldigas dagligen.

Samtidigt startas också slutstriden i det kommande amerikanska presidentvalet. Sittande presidenten Donald Trump hoppades få en fullsatt arena när han höll sitt reklamerade stormöte i Tulsa, Oklahoma häromkvällen. Istället var antalet deltagare enligt beräkning 1/3-del av de möjliga 19000 platserna.

Och i talet som likt tidigare handlar om att underblåsa de splittrande krafterna i nationen, medgav också Trump att han försökt att få stopp för testningarna för Covid-19, eftersom de resultaten skulle skada hans anseende i ämbetet. Dessbättre styr inte en president allt som görs i en demokrati, mycket är där delegerat till regioner och institutioner. Må det så få vara också fortsättningsvis.

Och den förre rådgivaren till den trumpne presidenten, John Bolton avslöjar i sin nyligen utkomna bok hur arbetet i Vita Huset drivs under Trump. De avslöjandena är viktiga för folket inför valet i höst, vilket naturligtvis inte gillas av Trump.

Demokratin som styrelseform hotas av ledarskapen i ett antal länder varav USA är ett. Boltons råd till det amerikanska folket är att välja en annan president. USA står vid ett vägskäl som är viktigt för långt fler än det amerikanska folket.
2020.06.22
Jarl S

Inga kommentarer: