lördag, oktober 14, 2017

Om pensioner o annat





Höstens månad oktober. Ömsom dagar med strålande sol och värme, ömsom de med regn och blåst. Och de vackra färgernas årstid. Nu lyser nejden upp av bladens alla nyanser, och färgar av sig på den mark de ramlar ner på. Visst finns det anledning att se positivt på hösten också.



Ute i den stora världen driver svallvågorna av motsättningar, för att emellertid dämpas av andra krafter. De spanska motsättningen mellan det “rika” Katalonien, och den spanska staten har tillfälligt i vart fall, dämpats. Sönderfallet stoppats för stunden. Ett sönderfall som med sina konsekvenser kunde rasera hela det arbete som ligger bakom EU-tanken. Fred, frihet och samarbete.



Europa med sin erfarenhet av återkommande krig under 1900-talet, borde ha alla skäl att värna om det samarbete som är EU-s primära mål. Och EU har alla skäl att fortsätta att värna om sina provinser för att balansera det motstånd som lokalt blossar upp drivet av nationella demagoger.



På hemmaplan lyfts återkommande det faktum att allt fler vittnar om det trauma det innebär att efter ett långt arbetsliv bli pensionär. Men sällan eller aldrig ser man någon i media som vill lyfta orsaken till att det ser ut så. Ändå är den så uppenbar för de som vill förstå. Man talar om att pensionssystemet måste förstärkas, men inte varför det urholkats. Den massiva plundringen av pensionssystemet som skedde sent 90-tal, lämnas därför i stort sett okommenterad.



ATP skapat sent 1950-tal, står för begreppet allmän tjänstepension, en pension som skulle utbetalas till de som intjänat den genom arbete. Den var aldrig avsedd att användas för andra sociala ändamål. ATP-fonderna växte också snabbt. Utbetalningarna byggde på 30 tjänsteår, och vid 80-talets slut var fonderna mycket stora, samtidigt som landet gick in i den ena ekonomiska krisen efter den andra. Kriser orsakade både av S-märkta och av den borgerliga regeringen 1991-94.




När Göran Persson tillträdde som finansminister 1994, hade han den besvärliga uppgiften att få ordning på statens finanser. Man behövde få in ökade skatter för att klara statens åtaganden, och skattebaserna diskuterades. Kunde man öka skatterna på de 3 F-en, flaskan, fastigheter och fattigt folk? Skatteflykten ur landet hade efter avregleringen av valuta hanteringen, en del av EU-förutsättningarna, varit mycket stor. Pengar som tidigare varit inlåsta genom vår valutakontroll, flödade nu ut till mer eller mindre lyckade investeringar i Europas olika länder. Kvar stod landet med en för tillfället eroderad ekonomi och skattebas.



Men pengar fanns i ATP-fonderna, man måste bara komma åt dem på något sätt. En pensionsgrupp tillsattes med ledamöter för riksdagens partier utom V och Mp. Målet att styra över en väsentlig del av fondernas tillgångar till statskassan, men vilka argument skulle man använda? Centerns tidigare minister både i regeringen 91-94 och i EU, Karl-Erik Olsson, vittnade unde sina år som ordförande för SPF om hur det gick till.



Man konstruerade ett antal falska påståenden, vilka sedan fick utgöra grunden för plundringen av ATP-fonderna på det ofattbart stora beloppet, 256 miljarder Sek.

Argumenten var att staten genom detta skulle överta ansvaret för förtidspensioner och sjukpensioner, något som aldrig varit ATP-systemets skyldighet, utan  en del av det allmänna välfärdssystemet.

ATP- systemet blev på det sättet dränerat på det som skulle gett 40-50 talisterna en tryggad pension. Till den misär som nu många, framför allt ensamstående kvinnor drabbas av vid pensioneringen, hör också den ändring av intjänade tiden som följde med det nya pensionssystemet. Istället för de 30 bästa åren som grund för utbetalningen, blev det nu arbetslivet i sin helhet som blev grundande för pensionens storlek.



Att pensionärsorganisationerna nu hävdar att pensionssystemet är underfinansierat är inte svårt att inse. Men nog är det märkligt att de, liksom media inte besvärar sig med att också ge anledningen den historiska förankring som skapat problemen, och kräva att ansvar tas för de besluten.



2017.10.14

Jarl S