fredag, oktober 06, 2017

Oktoberdag 2017





Solens strålar värmer efter en kylig natt. En oktoberdag när den är som allra bäst. En efterlängtad sommardag efter dagar med regn och blåst. Kommande natt skall tillbringas i hamnen, som del av den båtsamverkan som finns för att stoppa stölderna i småbåtshamnarna.



Ute i den stora världen diskuteras nu den hjälp som delstaten i USA Puerto Rico behöver efter de orkaner som drabbat ön. När presidenten Trump besökte ön några symboliska timmar, var det i huvudsak för att förnedra både dess folk och ledning. Enligt honom så är det tydligen inte orkanen och dess verkningar som är problemet, utan dess ledning och folk som är “lata och inkompetenta”. Så talar överheten som ser som sin främsta agenda att splittra istället för ena och läka nationen.



Efter den blamagen, var det dags att Las Vegas efter masskjutningen där fick ett besök. Också här lämnade språkbruket en minst sagt fadd smak när han berömde polisingripandet som “ett mirakel”, samtidigt som samma poliskår inte på något sätt kunde förhindra att 59 personer dödats och 500 sårats mer eller mindre. Och förövaren som tveklöst hade kallats en terrorist om han varit invandrare, blir i Trumps tappning en ensam galning. Detta trots att alla intervjuer med bekanta till personen, talar om en i högsta grad “normal” person. De amerikanska vapenlagarna, eller bristen på dem om man så vill, har ett återkommande pris i form av oskyldigt mördade människor.






När sunt förnuft inte längre bär, då återstår satiren. Och just nu har satir programmen i amerikansk TV högtidsstunder, sorgligt men sant. Donald Trumps agerande ligger långt utanför det som man normalt förknippar med presidentskap. Samme Donald Trump som innan han blev president skriftligen varit en motståndare till de vapenlagar som gör skjutningarna möjliga, samme person är nu deras försvarare, sedan han sponsrats med 36 miljoner usd på vägen till sitt presidentskap.



Mr Trumps signatur är att härska genom att söndra. Genom sina ageranden syftar han till att bryta ner den gemenskap det amerikanska folket burit som en grundplåt i sin identitet. Splittringen som på det sättet skapas gör världen alltmer osäker. Må bara senaten och representanthuset, tillsammans med fria och oberoende media, ha styrkan att neutralisera galenskaperna från vita huset.



2017.10.06

Jarl