måndag, oktober 23, 2017

Höst i luften




Det är höst i luften dessa sena oktoberdagar. Den ena regnfronten passerar efter den andra. Ljummet för årstiden i luften, men också blött. Och visst är det vackert med alla färgskiftningar innan löven blåst av sina grenar. Lämpliga dagar för inomhusarbete på olika sätt.



I det stora landet i väster växer för var dag nu motståndet mot den Trumpne presidenten. Ett 25-tal ledande psykiatriker i landet har skrivit en bok där man diagnostiserar Trump som extremt självupptagen, känslokall och en person som systematiskt ljuger och mobbar. Allt Fler ser honom som ett hot mot sammanhållningen i USA, och en person som splittrar istället för att ena landet.



När nu också de senaste decenniernas presidenter från Jimmy Carter till Barack Obama, går ut och kommenterar utvecklingen, så görs det med mycket tydlig markering mot Trump.Den skattereform som skulle gynna de redan rika i USA, på övriga gruppers bekostnad, motarbetas nu också av betydande personer bland miljonärerna. Man börjar så smått att inse, att fortsatt polarisering där en liten grupp tillskansar sig alla förmåner på de andras bekostnad, leder till allt större konflikter i samhället. Den amerikanska drömmen raseras med de konsekvenser det kan tänkas få.



När Trump stoppat nödhjälpen till Puerto Rico, och golfade i helgen, ställde de f.d. presidenterna upp på en välgörenhetsgala som stöd för de stormdrabbade öarna. Och  när George Bush och Barack Obama nu går ut och öppet argumenterar till stöd för konstitutionen och den amerikanska modellen, så är udden direkt riktad mot den som vill rasera de fundamenten utan att nämna honom vid namn. https://www.facebook.com/bbcnews/videos/10155237437902217/



På ett annat plan väcker nu sedan ett antal dagar hashtaggen #metoo väldigt gensvar. Kvinnorna har funnit ett forum för sina besvikelser, och går nu ut på ett sätt man aldrig tidigare skådat. Bäva månde många män göra, som använts sig av härskartekniker för att ta för sig gentemot det andra könet. Där rättsstaten är för svag, skapar internet sina egna domstolar på gott eller ont. Vad som är rätt eller fel kommer säkert att bli del av en fortsatt debatt, och väl är väl det.



Män och kvinnor behöver varandra på många olika sätt, nog vore det synd om det grävs alltför djupa vallgravar mellan könen.



2017.10.23

Jarl S