måndag, oktober 02, 2017

Gryningsljus





Höst över landets västra kust. Vinden sliter i trädens gulnande blad, och regnet ligger i luften. Men gryningsljuset över stadens ljus och byggnader, är som ofta riktigt vackert.



Igår avslutades landets största bokmässa, ett evenemang som drar oerhört mycket folk. Hög som låg, alla är vi läsare och alla vill vi besöka bokens högtidsstund, bokmässan. I år skulle den störas ut av nationalistiska demonstrationer, men av det blev intet. Ett massivt polisuppbåd stoppade demonstrationerna, och något 10-tal personer kommer att få känna på de legala följderna av trots mot ordningsmakten.

Väl så, demokratins måste försvaras mot dem som strävar efter att avskaffa den.



I det stora landet i väster är kampen om demokratin och dagordningen ständigt förekommande. De orkaner som svept över de karibiska öarna, drabbade också delstaten i USA, Puerto Rico hårt. Den självklara hjälp som en delstat i USA har rätt till, har Trump-administrationen bromsat och ifrågasatt. Nu dör människor där borta pga brist på rent vatten och mat, medan Trump i vanlig ordning twittrar om dåligt ledarskap. Han själv personifierar det usla ledarskap, han nu anklagar andra för.



I vårt eget land har det hårt sargade moderata partiet fått en ny ledare. Må Ulf Kristersson lyckas bättre än sin föregångare. För honom gäller nu att arbeta för att lappa ihop den under de senaste åren splittrade alliansen. Det behövs en sund balans i det nationella politiska landskapet.

SD-s inre liv har på senare tid också granskats av TV4s Kalla Fakta, en granskning som tydligt visar på den dubbla agenda partiet lever med. Jimmy Åkesson vill gärna framhålla partiets nolltolerans mot extrema högerkrafter, men med en trovärdighet som alltmer ifrågasätts. Vägen fram till valet 2018 kommer att bli mycket intressant att följa.



När detta skrivs plingar telefonen in meddelanden om en stor skjutning i Las Vegas, tydligen med många döda och sårade. När skall USA-s ledarskap bli så civiliserat att man inser att automatvapen i fel händer skördar liv. Och att den möjligheten med lag måste stoppas.



2017.10.02

Jarl S