onsdag, oktober 11, 2017

USA-s farligaste president


USA-s farligaste president.



Vacker morgon med månen som en vacker punkt på gryningshimlen. Dags för en liten överblick efter ett tags granskning av Facebook flödet.



medias olika kanaler, i synnerhet de amerikanska, har nu satiren över landets president tagit aldrig tidigare skådad plats. I grunden är det inte konstigt, när rationella argument inte biter, då kommer satiren som uttrycksform att ta över.



Donald Trump och hans närståendekrets har visat att man driver politiken utifrån egna åsikter, oavsett vad vetenskap och beprövad erfarenhet i övrigt säger och tycker. President Trump ser sig överordnad allt, och omvärlden ser på med skräckblandad förfäran.

Påhoppen på Nordkorea är ett sådant exempel. Den totala ignoransen när det gäller att hjälpa det orkandrabbade Puerto Rico, är ett annat. Blundandet när det gäller de amerikanska vapenlagarna ett tredje.




I miljöpolitiken intar den trumpska ledningen en uppfattning att miljöproblem inte finns, trots att bränderna i delar av landet, i synnerhet Kalifornien, numera är ett årligt gissel med mycket stora förluster i världen och även människoliv. Och  de skador som återkommande orkaner skapar, stör inte den bilden i den Trumpska ideologin.

Här hemma är i de avseendena skonade från alltför stora problem. Hösten är här med sin blandning av fina soldagar, och de med blåst och regn. Det är naturligtvis skönt att bo i ett land som i sig är skonat för de stora katastroferna. Innebär det att vi har en skyldighet att hjälpa andra, mindre lottade länder?



I ett framtidsscenario, kommer utvecklingen, om den inte kan stoppas, att tvinga miljontals flyktingar bort från klimatdrabbade områden. kommer de att söka sig till de länder som klarar sig bättre?  Är vi villiga att visa solidaritet med dem eller är det stängda gränser som gäller?

Många frågor som söker sina svar, som en del av det som kallas politik i övergripande mening.



Alternativet med stängda gränser, kommer knappast stoppa folk med önskan att överleva från att klättra på våra gränsbommar.



2017.10.11

Jarl