onsdag, juli 12, 2017

Sommarstiltje






Sommarstiltje efter Almedalen i den svenska politiken. Men ute i den stora världen pågår prövningarna som förut. Den udda presidenten Trump blir efter G20-mötet i Hamburg sågad i internationell press. Han raserar i snabb takt nu, den ledande roll USA haft på många områden, allt från klimatpolitik till säkerhetspolitiken. Snart har han bara vänner i obskyra länder som Ryssland.



Och apropå Ryssland så tvingas nu Trumps son erkänna och publicera de mailkontakter och de bevis för fysiska kontakter med ryska sändebud han tidigare förnekat. Så rasar också den trovärdigheten. Och vem tror egentligen husbonden själv, Mr Donald (duck), när han bedyrar att några sådana kontakter kände han inte till?




Hur länge skall den amerikanska såpan tillåtas fortsätta, den skadar politikens trovärdighet enormt, förutom att den även skadar politikens egentliga uppgift, att säkra fred, frihet och utveckling i världen i stort. Nu handlar medias rapportering inte om visioner med goda föresatser. Den handlar istället om det som i andra sammanhang brukar kallas skvaller- och kändisjournalistik.



Och i efterspelet efter Almedalen noteras att Moderaterna går en oviss framtid till mötes med den nuvarande ledningen under AKB (Anna kindberg Batra). Draget att byta partisekreterare kommer knappast att lösa ledningsproblemet. AKB må ha varit en kompetent ordförande i riksdagsgruppen och dess interna arbete. Men att stå upp som en statsman och ledare för sitt parti i ett övergripande perspektiv  kräver karisma och klarhet i tanke och synpunkter.



Och kanske blir det så att Moderaternas vinglande väg blir räddningen för KD. Nämligen att missnöjda M-väljare, väljer att stödja KD inför nästa års val. Almedalen gav kanske några spån av eftertanke hos en intresserad allmänhet.



Men  mycket hinner hända under året som är kvar till vi går till valurnorna igen

2017.07.12

Jarl