lördag, juli 08, 2017

Almedalen 2017






Så går då årets Almedalsvecka mot sitt slut. En företeelse som började för 40 år sedan med Fårö- semestrande Olof Palmes tal till gotlänningarna, och sedan vuxit och blivit årets stora politiska stormöte. Men som med så många företeelser så blir de så småningom ifrågasatta, och kanske också utbytta mot nya arenor.



I år har också debatten om det naziztiska NMR- deltagande varit häftig. Skall ett parti som i sin strävan vill avskaffa demokratin, ges forum på det demokratiska samhällets scener. Om inte annat, har nu företeelsen NMR, med någo 100-tal medlemmar i hela landet, fått en PR som dom sannerligen inte förtjänar. Mönstret från SD-s framväxt syns tydligt. Också där handlade det om att få så mycket rubriker som möjligt, och därmed också växa in i systemet.
Demonstration Almedalen



För övrigt kan ses som anmärkningsvärt att Stefan Löfven valde att inte deltaga på Gotland. Kanske är det en tydlig markering, man väljer andra fora för sin marknadsföring så här året innan valet 2018. Almedalen har kanske sett sin höjdpunkt i en ständigt föränderlig värld.



 I det Liberala partiet stormar nu ledarstriden allt hårdare. Jan Björklund var aldrig den ideolog som förmådde lyfta partiet. Nu utmanas han av en utpräglat ideologisk person, Birgitta Olsson, och den kampen kommer att avgöras vid de landsdagar partiet har kommande höst.



Alliansens sönderfall i ljuset av alla andra händelser som sker, är kanske det mest anmärkningsvärda. Moderaterna har rasat efter partiledarbytet. Reinfeldt sörjs nog i dagarna av många fd moderater. Och KD ser ut att förlora sin plats i riksdagen. Där vänder man sig nu i hög grad till de äldre väljarna för att få deras stöd. Frågan är om det kommer att betraktas som trovärdigt på valdagen. Vad gjorde KD under de borgerliga åren, när olikheterna i skattehänseende skapades?



Mycker finns att reda ut under det kommande valåret, det valet kommer att bli mycket viktigt för landets fortsatta utveckling.

2017.07.08

Jarl