tisdag, juni 10, 2014

Skövlat landskap 9.



Emellanåt känns det bra att få släppa in gästande skribenter på bloggen, i synnerhet när ämnet är viktigt. Här nedan kommer ett sådant inlägg relaterat till kommunen norr om skogen.

Som folkbokförd medborgare i kommunen är jag synnerligen oroad av den planerade utbyggnaden av vindkraften. Vindplanen som upprättades år 2008 baserades på dåtidens förutsättningar, nämligen vindkraftsverk på 80-103 m. Idag planeras det för vindkraftsverk på 220 m med 50 m vingar. Detta ändrar helt inverkan på landskapsbilden och drabbar närboende i en helt annan skala än vad man tidigare kunde förutse. Jag kräver en helt ny vindplan utifrån dessa nya förutsättningar.

 

Som medborgare i denna vackra kommun kräver jag av mina kommunpolitiker att ni försvarar min rätt till det ångermanländska landskapet. Om ni väljer att offra landskapet så försätter ni medborgare i kommunen i ett hjälplöst tillstånd med direkt hälsovådliga konsekvenser. En mycket stor anledning varför man väljer att bo i glesbygd är just undvikande av industriell verksamhet och natur som livsstil. I många fall är det den enda förklaringen till att man vill bo kvar. Jag kräver svar från alla partier, inför höstens val, vad ni är beredda till att göra för att skydda och bevara landskapet . Svara gärna öppet i Örnsköldsviks Allehanda.

 

Älvarna har reglerats och intensivt skogsbruk har redan förändrat landskapet. I västernorrland klarar man inte ens att upprätthålla 5% målet på skyddsvärda skogar. Idag är det endast ca 1.5 % skyddsvärd skogsmark man lyckats klara. Ni kan väl inte på allvar tro att vi stillatigande ska böja våra huvuden inför det lilla vi har kvar. Om vindkraft ska byggas ut kräver jag att det i så fall ska ske i områden som redan är exploaterade, dvs efter större vägar, intill befintliga industrier etc. Något annat är helt oacceptabelt. Vi har redan bidragit nog med våra naturresurser. Det är ni som på väljarnas uppdrag ska försvara landskapsbilden i vår kommun.

 

Jobben. Jag kräver en ny översyn på antalet beständiga lokala jobb som vindkraften förväntas ge. Under vattenfalls informationsmöte inför planerad vindpark i Skorped  framkom att det jämförbara projektet Stor-Rotlidens vindkraftpark ,vbn:län, gav 7 jobb efter projektets slut, därav 2 ev 3 i lokala jobb. En sådan siffra är häpnadsväckande. Om något liknande sker i Skorped är det skandal. Att lobotomera landskapet för ett fåtal permanenta jobb är direkt brottsligt mot övriga invånare som bor i kommunen.

 

Dagens politiker sitter fast i den rådande politiska vinden och satsar miljarder kronor på helt meningslös ojämn elproduktion med vindkraft. Kortsiktiga vinstintressen och arbetstillfällen i några år får inte gå före kommande generationers rätt till en siktfri och bullerfri miljö. Man förstår inte, eller vill inte förstå, att vi inte minskar några utsläpp i Sverige genom satsningar på vindkraft, vår elproduktion är ju redan praktiskt taget fossilfri. Istället förstör man miljön med öppna landskap, hotar djurlivet och nattsömnen och driver upp energipriserna. Vindkraften reducerar inte koldioxidutsläppen i Sverige.

 

Vindkraften kan ej lagras och det är ingen tillfällighet att Svenska Kraftnät AB står inför en investering på 60 miljarder för att stärka stamnätet för vidare transport till kontinenten. Vårt landskap och vi invånare offras för export av vind-el när det blåser och överskottsenergi bildas. Våra kommunpolitiker är till för att värna invånarna och deras miljö och inte till för att sälja ut det värdefullaste vi har för att  bidra med el till andra.

 

Jag kräver att kommunen inför ett moratorium i vindkraftsfrågan tills landets energiproduktion fått en ordentlig genomlysning på riksplanet. Som det nu är har de flesta partier inte på allvar velat beröra frågan. Denna fråga kommer förr eller senare upp av nödvändighet och innan dess finns ingen anledning att hasta fram lösningar med oanade konsekvenser.

 

 Jan Jolbrand

 

 

 

 

 

 

 



 

Inga kommentarer: