tisdag, juni 17, 2014

Skövlat landskap 10


 
I ett öppet brev till kommunfullmäktiges ledamöter i Örnsköldsvik publicerat i ÖA den 14 juni kräver Jan Jolbrand en helt ny vindplan. Han är mycket kritisk till den storskaliga vindkraftsutbyggnad som påbörjats i vår kommun.

Undertecknad delar den kritik han framför. I ett antal inlägg på bloggen Liberala Vindar under rubriken Skövlat Landskap, har utbyggnaden och dess konsekvenser tagits upp. Kritikerna till den skövling som följer i vindkraftsindustrins spår blir glädjande nog alltfler. Till dem hör också personer och organisationer med stor expertis på området, bland dem Kungliga Vetenskapakademin.

I Örnsköldsviks kommun har man valt att delegera bort frågan från fullmäktige, trots att utbyggnaden enligt miljöbalken är att hänföra till miljöfarlig verksamhet. Och trots att frågan är kopplad till ett kommunalt veto, vilket bara kan tas i fullmäktige.

Vad jag förstår har också tillstånd redan beviljats för ett antal av de utpekade områdena i 2008 års vindbruksplan. Två av dem nu uppe för utbyggnad nämligen Sidensjö och Skorped.

Med de arrendeavtal som tillämpas förvandlar man därmed också stora arealer till en internationell handelsvara, med de restriktioner för tillgänglighet etc. som det kommer att medföra.

Vi har från SPI-Välfärdens sida lyft den här frågan i fullmäktige, utan stöd från övriga partier. Likgiltigheten för följderna av den storskaliga utbyggnaden, för vår tids största skövling av naturområden, är tyvärr monumental hos övriga politiska partier.

2014.06.16

Jarl Strömbäck
Gruppledare SPI-Välfärden

 

Inga kommentarer: