lördag, augusti 10, 2013

Weissensee


Weissensee

 

Havet är spegelblankt, bara en lätt dyning rör det när vi lämnar ön med namn efter de tre sunden. Vi går genom det trånga sundet som sällan används av gäster från annat håll. En handfull årsungar av måsar lyfter när vi blir för närgångna, de känns så väl igen genom att de ännu bär sin gråbruna skyddsfärg, till skillnad från de äldre fåglarnas vita vingar.

Jag kommer att tänka på en annan sommar för länge sedan. Året var 1961, jag hade fått mitt livs första befälsjobb som styrman på Broströmskoncernens fartyg Tento. Jag hade vakten den här fina sommarmorgonen och lyssnade som så ofta på radion, när helt plötsligt rapporteringen fick en mycket dramatisk ton. Något väldigt avgörande höll på att hända, skulle vi få ett nytt krig mellan öst och väst. Östtyskarna hade börjat bygga en mur mellan östra och västra zonerna i det delade Tyskland. Hela dagen malde analyserna på. Så småningom visade det sig att västmakterna inte ville ta steget att stoppa bygget av muren, die Mauer.

Muren skulle bli ett effektivt hinder för de som ville lämna DDR under 30 år. Mängder av människor skulle plikta med sina liv för sin önskan att söka en framtid utanför det östtyska ”fängelset”. Men många skulle också som företrädare för partiet och dess politiska polis Stasi, kunna lev ett liv i förhållandevis stort välstånd.

Under alla år med resor i öst och väst har det funnits gott om tid att göra jämförelser, och att föra samtal med människor i de stängda länderna. För oss med vår, åtminstone enligt lagen självklara rätt till självständighet och medborgerliga rättigheter, är en tv-serie som den tyska prisbelönade Weissensee, en mycket nyttig påminnelse om en verklighet som fortfarande lever i vår närhet, i Vitryssland.

Klassamhället är inte något förbehållet endast kapitalliststater, det var och är oerhört starkt i de kommunistiska diktaturerna. Att ha avvikande uppfattningar var, och är än idag i vissa länder och miljöer förenat med stora risker.

Av de skälen är tv-serien Weissensee mycket sevärd. Den speglar en verklighet som inte ligger långt borta, och som alltid ligger runt hörnet givet att fel krafter får för stort utrymme i samhället. Se gärna TV-serien, den finns på SVT-play för den som missat de första 4 avsnitten. När det här skrivs återstår 2 avsnitt att visas i svt-1.

2013.08.13

Jarl Strömbäck/SPI Välfärden

Inga kommentarer: