onsdag, augusti 21, 2013

Mörk natt



Den gångna helgens tragiska händelse i höga kusten som kostade ett antal personer livet berör nog alla med anknytning till hav och skärgård.

Det finns i det ingen anledning att sprida salt i redan svidande ömma sår, men ändå ett mått av lärdom att ta ur händelsen. En sådan grundläggande lärdom är att ha respekt för havet och de förhållanden som gör hav och skärgård. Väder ändras snabbt, plötsligt kan dis och dimma förkorta synfältet kraftigt, i synnerhet på natten när tempreraturskillnaderna gör sig gällande. Avståndsbedömning på havet och i mörker, är svår även för den som är tränad.

Sjölagens bestämmelser att man inte får framföra farkost fortare än att man gör det också säkert, hör till den bilden. I vår tid när så mycket skall göras så fort är den lagtexten en nyttig påminnelse i flera bemärkelser.

2013.08.21

Jarl Strömbäck

Sjökapten, reservofficer i flottan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har uppmärksammats om regler vid framförande av båt.Hastighet, flytväst på,sitt i båten etc i samband med denna tragiska händelse.

Ett ord som aldrig har nämnts av eller i media är "aldrig alkohol" i samband med färd med motordrivna fordon.

Poliser uttalar sig vitt och brett i media.Gör beddömningar och antaganden. Men nämner aldrig ordet alkohol och faaran med detta.

Vem skyddar vem?

Liberala vindar sa...

Du har rätt naturligtvis, de berörda har fått betala det ultimata priset för sin omdömeslöshet, men det behöver kanske inte påpekas?