tisdag, december 20, 2011

Får motionen ställas?



Vid kommunfullmäktiges möte den 19.12 anmäldes nedanstående motion för behandling. Under de 13 år undertecknad funnits i kommun-och landstingsfullmäktige har jag aldrig varit med om att någon ifrågasatt om en motion får ställas, men det skedde nu genom en av KD-s representanter.

Motionen är skriven mot bakgrund av tidigare inlägg i den här bloggen, dess text skall läsas mot bakgrund av en svidande kritik över kommunens inblandning i internationell affärsverksamhet under de senaste 6-7 åren. Engagemang som har kostat kommunmedborgarna i kommunen norr om skogen, i form av ökad skuldsättning i storleksordningen ca 2 miljarder SEK.
Naturligtvis finns mer material än det som är relaterat i bloggen, material som pekar i samma riktning. Beslut har tagits antingen med okunnighet och naivitet som ledstjärna, eller styrd av andra långt mer cyniska krafter.

citat




Motion till
Kommunstyrelsens ordförande

Trolöshet mot huvudman – oberoende granskning.

Övik Energis affärer har den senaste tiden tilldragit sig mycket intresse. Det politiska ledarskapet har ifrågasatts, dess trovärdighet är satt på spel.

Samtidigt tillhör undertecknad ett mindre antal personer som fått ta del av information som tyder på att de kalkyler och underlag från Övik Energi det politiska systemet haft att ta ställning till i avgörande investeringsbeslut, varit kraftig vinklade. Syftet skulle då vara att underlätta beslut vilka nu visat sig vara mindre lyckade.

Den bild som tecknas där är allt annat än smickrande. Det handlar om friserade ekonomiska kalkyler. Om vänskapskorruption mellan egentligen motstående parter, ledningen för Övik energi och ledningen för Domsjökombinatet. Allt med syftet att göra kommunen alltmer insyltad i Domsjökombinatets verksamhet och affärer.

I det avseendet borde frågan om trolöshet mot huvudman resas, för i hur hög grad kan man presentera friserade kalkyler, utan att det blir bedrägligt beteende?

Mot bakgrund av ovanstående yrkar SPI fullmäktigegrupp

-Att en oberoende granskning snarast görs över samtliga relevanta faser och kalkylunderlag i affärerna omfattande Övik energi och dess affärer med fokus på relationerna till Domsjökombinatet och SEKAB.
-att frågan om brottsligt förfarande prövas, liksom om bestickning eller trolöshet mot huvudman kan ha förekommit.
-att i sådant fall frågan lämnas till allmänt åtal.

2011.11.30
Jarl Strömbäck
Gruppledare SPI

slut på citat

Inga kommentarer: