onsdag, december 07, 2011

Oansvarig girighet



Igår kväll visade SVT årets, eller kanske årtiondets viktigaste film. Den som visade mycket tydligt varför våra samhällen runt om i världen nu skakas i sina grundvalar. Varför rubriken ”ekonomisk kris” blivit standard på löpsedlarna.

”Inside job” heter filmen, och alla som känner ett rimligt mått av samhällsansvar borde be att får den som julklapp, jag kommer att göra det.



När Obama valdes till president i USA för 2 år sedan var jag en av miljoner som i honom såg början till något nytt, ett hopp i ett tilltagande mörker. Dessvärre tillät han sig att omfamnas av de girighetens krafter som han retoriskt lovat att bekämpa. Så blev den ljusningen ett slocknat ljus. Och var finns nu hoppet hos de många som dras till occupy-rörelserna?

Och dom behövs verkligen, de demonstrationer som sätter rimlig rättvisa och gemensamt ansvar mot girighet och korruption. Mot dekadens och sönderfall. För det som händer i annat fall kommer att bli demokratins död. Kan inte de demokratiskt valda styra den skuta man tagit på sig att styra, kan man inte få bort de extrema avarterna och leda in ekonomier och utveckling på rätt spår igen, då kommer anarkin att breda ut sig.

Världshistorien är full av revolutioner, sönderfall och uppbyggnad till priset av mänskligt lidande och blodsutgjutelser. Nu handlar det inte bara om fjärran länder långt från våra vardagsrum, nu knackar de farsoterna på dörren hos mängder av familjer och enskilda i det som brukar kallas den utvecklade delen av världen. Och de som håller i taktpinnen och styr den utvecklingen är de girighetens profeter som ryms under begrepp som finansvärldens ledande aktörer.

Se den Oscarsbelönade filmen ”Inside job”, årtiondets viktigaste film.

2011.12.07
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: