lördag, december 24, 2011

Vem kan man lita på?



Julaftonsmorgon och snart knackar tomten på dörren. Små barns förväntningar skall infrias, våra traditioner bäras vidare.
Det är bra, vi skall värna de stunder av lycka och avkoppling som ges. De är viktiga. Men vem kan man lita på egentligen?

För drygt 6 månader sedan började vi, en grupp engagerade personer i ledningen för lokala SPF och PRO arbeta för att få en genomlysning av de taxor som kommunen norr om skogen infört. Taxor som höjt kommunens taxor tagna från de gamla på boenden med drygt 20% från det ena året till det andra (2010-2011).
Kontakter togs med förbundens ledningar i Stockholm. Först var de positiva, de skulle medverka till en ”hearing”. Men av någon anledning svalnade det intresset i förbunden, i takt med att intresset för frågan ökade lokalt. Slutligen i november månad måste spåret med de båda jättarna på pensionsområdet läggas ner.

Så nu får frågan bli en prövning för förvaltningsdomstolen. En säkert ovälkommen julklapp till ansvariga för taxorna på kommunen. Å andra sidan är det viktigt att saker prövas, att rättssäkerheten sätts i främsta rummet.
Bilägger nedan den skrivning som kunde återfinnas i lokaltidningen den 23.12




Politikern Jarl Strömbäck (SPI) är besviken på kommunen, som han anser försöker lura gamla kommuninvånare på deras besparingar.
– Det man gör är oetiskt – och behöver lagprövas, säger han.

Jarl Strömbäck i Bonässund sparar inte på krutet i sitt klagande till förvaltningsrätten i Härnösand. Gruppledaren i SPI anser att Örnsköldsviks kommun försöker täppa igen hålen på grund av dåliga ekonomiska affärer, genom att lägga större ekonomiska bördor på kommunens äldre medborgare.
Örnsköldsviks kommun kringgår maxtaxan, som Göran Persson införde 1998. Den innefattade allt för äldre, inklusive el, städning, byte av lampor, toapapper med mera. Nu har man gjort om så att alla, som bor inom kommunens äldreomsorg har egna lägenheter, även om det är ett mycket enkelt hyresrum. Därmed har man i genomsnitt kunnat ta ut 20 procent mer pengar av de gamla år 2011 jämfört med 2010, säger han.
– Personligen känner jag även till de som har fått ökningar på uppemot 35 procent. Det är inte rätt, säger Jarl Strömbäck,
– Och Örnsköldsvik ligger i fronten när det gäller att förändra taxorna till det sämre för invånarna, säger Jarl Strömbäck, som har begärt en laglighetsprövning enligt gällande lagstiftningar av beslut som har tagits i kommunfullmäktige.

Jarl Strömbäck anser att det i grund och botten handlar om att kommunen vill flå de gamla på de besparingar de har.
– Det som händer när ekonomin är allt mer ansträngd är att kommunen försöker ta igen genom att höja avgifterna. Parallellt stryps verksamhet – och de som jobbar inom omsorgen får springa fortare och fortare, säger han.
När de kommunala bolagen inte ger någon avkastning trots miljardinvesteringar, inte kan bidra till att bära kommunens bördor, då kan det bli så här.

Jarl Strömbäck är naturligtvis besviken och han säger att han har fog för sina åsikter om hur kommunen har agerat.
– För mig är det en angelägen fråga. I egenskap av ordförande för SPF i länet har jag även kollat det här centralt med Sveriges Pensionärsförbund och de säger att den här avgiftsmodellen är inget man känner igen. Det är en modell som Örnsköldsviks kommun har hittat på.
– Man kan ju fråga sig hur långt får man gå i en enskild kommun och är det rimligt att man hittar på egna gränsvärden, säger Jarl Strömbäck, som tycker att kommuninvånare med äldre föräldrar bör se över testamenten och liknande innan de riskerar att hamna under förvaltarskap.

Fakta:
Jarl Strömbäcks tre yrkanden:
1. Laglighetsprövning om kommunfullmäktige har rätt att upprätta villkor för äldre invånares privatekonomi när behov av plats i särskilt boende föreligger.
2. Laglighetsprövning om schabloner för kostnader med mer eller mindre verklig förankring får användas gentemot de boende.
3.  Prövning av jämkning av måltidsavgift i förhållande till socialtjänstlagen 8 kap, avgifter. Proposition 2000/01:149.

Jarl Strömbäck






Inga kommentarer: