måndag, oktober 17, 2011

Dissidenterna

Dissidenterna, så kallades de avvikande oppositionella som inom det forna sovjetblocket ofta placerades på institution, eller mer konkret på mentalsjukhus. Oftast långt från släkt och vänner, det handlade ju om att tvinga vederbörande att tänka om.

De hade ibland kända namn, en Andrei Sacharov, en Yelena Bonner eller Boris Pasternak. Men flertalet var mindre kända personer. Håller samma sätt att tänka på att smyga sig in i det svenska samhället, men då i modifierad form. Som ett sätt att skilja äldre och oftast vårdbehövande personer från deras närmast anhöriga?

Frågan är befogad, åtminstone i Västernorrlands län. Där har under senare tid ett antal fall förekommit, där äldre med vårdbehov satts under förmyndare mot vederbörandes och anhörigas vilja. En tvångsåtgärd har vidtagits av skäl som myndigheten inte behöver redogöra för. Det handlar ju så lämpligt om sekretess i fallet?

Vidare har man i en del fall (Örnsköldsvik) lagt ner den överförmyndarnämnd där den här typen av ärenden haft en viss politisk styrning och insyn. Man har helt sonika tillsatt en politisk överförmyndare, en enväldig härskare som likt vår tids BERIA (rysk bödel) beslutar i ärenden som är av avgörande betydelse för den drabbade och hans eller hennes anhöriga. Och utvalda förvaltare med hårda nypor, bland dem överförmyndarens egen hustru tar sig an ”de svåra fallen”.

Genom de här insatserna får man också total kontroll över den drabbades ekonomi, vilken kommer att belastas med de extra kostnader som förvaltarskapet innebär, direkt och indirekt. Helt plötsligt och med ett pennsträck har myndigheten placerat de anhöriga på läktaren och gjort sig till herre över den drabbade.

Visst finns det anhöriga som vill ställa krav på den behandling och skötsel en kär anhörig erhåller. Det finns också en lagstiftning att förhålla sig till. Men det här är en utveckling som är djupt oroande. Den speglar ett allt hårdare klimat i samhället, och en utveckling bort från det öppna inkluderande samhället också inom omsorgens områden. Kanske är det dags nu att människor i allmänhet börjar vakna upp, snart är det kanske din tur att direkt eller indirekt drabbas av detta.

2011.10.17
Jarl Strömbäck/SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070 6727669

Inga kommentarer: