De av riksdagen välbetalda ledamöterna Ewa Lohman (M) och Lars-Arne Staxäng (M) framför i ST den 2.8 den nuvarande regeringens uppfattning att utvecklingen av pensionerna i vårt land ärt ett föredöme, och därför borde förstås och uppskattas också av de som lever av dem.
I den synpunkten må de företräda en oberörd elit, de företräder i vart fall inte de många hundra tusen svenskar som idag och efter ett långt arbetsliv fått se sina pensioner stå stilla eller krympa, alltmedan jobbskatteavdrag snedvrider beskattningen i landet, och pensionen de senaste åren sänkts med drygt 7%.
I en undersökning EU gjort över pensionsutvecklingen i unionens länder visar man att pensionen i vårt land på sikt kommer att vara EU-s sämsta tillsammans med den i Estland. Är det den utvecklingen som skribenterna anser vara ett föredöme?
Den här utvecklingen är inget som bara uppkommit av en olycklig slump. Den uppkom genom det svek mot pensionärerna som 90-talets pensionsöverenskommelse innebar. En överenskommelse som innebar att 258 miljarder av pensionärernas besparingar togs ur fonderna och till statskassan för att lösa statens finansiella problem.
Det sveket får dagens pensionärer bära, men inte bara de. Också alla de som nu sliter på arbetsmarknaden måste vara medvetna om, att när de går i pension kommer ersättningen via det offentliga systemet innebära en halvering av tidigare lön.
Ja, visst är det så att staten har värdesäkrat pensionerna, om man med det menar att ersättningarna hanteras som ett flexibelt dragspel, där de som har arbetat får bära bördan av konjunktursvängningarna.
Att nu kraven kommit från pensionärsorganisationerna om en ny översyn och förändring av pensionssystemet är ett hälsotecken. Att sedan regeringen väljer att strunta i de synpunkterna, till och med i arrogansens tecken ansvarig minister valde att inte möta ledningarna för dessa organisationer i frågan för en tid sedan är talande.
Det behövs ett politiskt parti som är villigt att i beslutande ställning föra både nuvarande och kommande pensionärers talan. I välfärdslandet Sverige skall politiken inte bygga på att ställa olika åldersgrupper mot varandra.
2011.08.06
Jarl Strömbäck
Gruppledare SPI/Örnsköldsvik
Bo Forsgren
Ordförande SPI Sundsvall