tisdag, maj 31, 2011

Då och nu

I Tv har just nu påbörjats en serie som visar Sveriges väg de senaste 100 åren. Det är en upplysande serie också för oss i vår tid. Kanske kan det ge vägledning. Och vad ser vi då för skillnader?


Vägen från feodal- och överklassamhället var inte lätt. Att klassmönstren successivt kunde brytas hade med folkhemstanken att göra. Den tanken slog rot så starkt att den kom att bli vägledande i alla beslut under gått och väl 50 år. Nu är den sedan länge bortglömd av en uppväxande generation där självförverkligandet har blivit religion.

Med facit i hand är det svårt att överskatta den betydelse det i Sverige fredliga demokratibyggandet haft, inte bara i vårt land. Sverige blev ett mönsterland för många andra som var på väg från fattigdom till välfärd. Kanske kom brytpunkten under de ekonomiska kamperna på 70-talet.

Löntagarfonds striden blev ett grundskott för förtroendet mellan företagssamhället och politik/fack. De nya av Palme-eran framdrivna lagarna på arbetsrättens områden likaså. Arbetsgivarnas ställning försvagades starkt, och fackens ökade i vart fall i lagstadgad mening. Lönestriderna drev upp kostnadsnivån i samhället, och hela industribranscher började falla samman. Textil, varv, skog- och stål-industrierna. Alla hade varit ledande i vårt land, men försvann eller har krympt kraftigt.

I nutid växer byråkratierna, den politiska makten tilldelar sig allt större ekonomiskt utrymme, antalet politiska sekreterare och andra tjänstemän ökar i samhället. Löneutrymmet för de som tjänar mest i offentliga system och det privata näringslivet ökar kraftigt, samtidigt som gapet mellan de som har, och de som sladdar efter blir allt större.

Studenterna har det svårt, arbetslösa ännu jobbigare och gapet mellan den lön som de arbetande tar ut, och den sparade lön som utgår i form av pensioner har ökat med 10% de senaste 10 åren.
Och jobbskatteavdrag för de som har fördelen av att ha ett jobb, har blivit ett sätt att med skattekorruption köpa sig röster i opinionsmätningar och val.

Då och nu, är välfärdslandet Sverige på villovägar? Ett välfärdssamhälle präglat av humanism mäts med måttstocken av hur man tar hand om sina mest behövande medborgare. Det synsättet har man allt svårare att nå upp till.

2011.05.31
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: