lördag, maj 14, 2011

Bokslut

Valrörelsen 2010 i kommunen norr om skogen var en märklig valrörelse. De stora partierna tävlade mer eller mindre om att vara passiva. Ja, det fanns inhyrda stugor på torget, men pulsen fanns inte där. I vart fall inte på kommunal nivå, oppositionen valde att ligga mycket lågt, det styrande partiet hade nätt och jämnt styrfart för att vara lite maritim i ordbruket.


Varför denna passivitet kanske någon undrar. Den slutsats jag drog då, och alltmer ser bekräftas nu är den att känslan av olust inför framtidens bokslut hängde över kommunens politiska ledningar. För den som lever över sina tillgångar kommer alltid förr eller senare en sanningens minut, en tid för bokslut. Och så är det också i kommunen norr om skogen, dess högmod och spel med kommunala medel via olika bolag har väckt nationellt intresse. Knappast som föredöme, alltmer som avskräckande exempel.

Det är synd i grunden, för vem vill inte att optimismen skall vinna. Den gör det också ibland, och till någon oviss punkt. Sedan lämnar man den säkra vägen och ger sig ut på vandring i det okända. Energipolitiska beslut med förvecklingar långt ut i andra världsdelar är långt från den kommunala kärnverksamheten. Förluster om hundratals miljoner SEK måste slutligen redovisas och avskrivas. Det finns en punkt och tid för bokslut.

I allt det här finns vinnare och förlorare. De som med starkt kommunalt stöd sedan kan sälja sitt företag med reavinst i miljardklassen tillhör dem. De som i skattesubventionerade Paradis och hockeytempel förnöjer sig likaså. Förlorarna ses i alltmer svällande grupper i förskolor och skolor. De finns i hemtjänst och boenden där maxtaxan skamlöst förbigås på ett sätt som är unikt för kommunen. Helt plötsligt skall våra svagaste i samhället påföras mer eller mindre konstruerade tilläggskostnader, kostnader som andra kommuner ser som självklara delar av ordinarie taxa.

Dags att göra bokslut efter år av offentlig konsumtion av ovanligt häftigt slag. Det är lätt att förstå olusten inför den uppgörelsen.

2011.05.13 (fredag)
Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Öviks Energi:s styrelse, ansvariga för denna misslyckade etanolsoppa, skuddade raskt stoffet från sin skor och försvann ut i tomma intet för att slippa undan det politiska ansvaret för detta för oss skattebetalare så kostsamma experiment. Väl medvetna om att det inte är den av det socialdemokratiska kommunalrådet Elvy Söderströms så hett utlovade "att få skåda himlen runt hörnet" är vad som väntar. Ny styrelse tillsattes. Ärrade och erfarna män. Politiska sluggers tillsattes. Ny styrelseordförande Bergman.Ärrad och döpt i otaliga vatten från sjukhusstrider.När smällen kommer, ja då finns de på plats att tackla media, oppositionen och alla hemska sanningar som flyter upp ur denna gigantiska soppa. Och, förgående styrelse och initiativtagare kan lugnt och bekvämt luta sig tillbaka i fullmäktigestolarna och bara lyssna till eländets elände och bara konstatera "att detta hade vi inte en aaaning om" Lugnt och beskedligt kan de fortsätta att lyfta sin löner och arvoden som ingenting aldrig någonsin hänt.Men du och jag, kommer via höjd kommunalskatt, försämrad åldringsvård, nedrustning av skolor-och undervisningsverksamheten,överbeläggningar på dagis, uteblivet vägunderhåll,höjda vatten-och sophämtningsavgifter få betala hela detta kommunala misstag. Hela detta politiska energiexperiment regisserat och igångsatt av en eller ett par personer med makthunger.Personer som ville imponera på den dåvarande politiska eliten i Sverige, och därur dra egna personliga fördelar och favörer.Nuvarande kostnad för denna politiska lekstuga ca 600 miljoner kr.Pengar som du och jag skall betala. Skall vi som kommunmedborgare acceptera detta? Aldrig! Kräv att de ansvariga ställs inför rätta.