lördag, maj 21, 2011

Linjetal

Linjetal brukar de anföranden kallas som är av särskild betydelse. När president Obama häromdagen hölls sitt tal med anledning av utvecklingen i mellanöstern, då var det just ett sådant tal. För alla de som inte läst det, utan bara fått det refererat i media, föreslår jag att ni söker det och läser det i sin helhet.


Här tar Obama ledet av mun i synen på diktatoriska regimer i området, liksom israelernas herrefolksattityd mot sina grannar. För just ISA-s bundenhet till Israel är en av de tunga orsakerna till de konflikter som byggts upp under årtionden.

När nu de olika folken med stora blodsoffer kastar av sig förtrycket skall det stödjas enligt Obama , men i det ligger också kravet på stöd för demokratisträvandena också i framtiden. För kampen för människovärdiga förhållanden slutar aldrig, den kampen är universell och ständigt pågående.
Från krigens Pakistan, över Mellanösterns länder till Nordafrika pågår nu kampen om politiks frihet, friheten att tala och tänka. Kampen för mötesfrihet och rätten att bilda och bära olika politiska synsätt.

Obamas tal är ett av de viktigaste han hållit, det var tydligt och distinkt. Det värmde och stärkte säkert miljoner människor i många länder. Och det var ett budskap förtryckande regimer kanske inte väntat sig, men nu får förhålla sig till.

Jönköping den 21.5.2011
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: