torsdag, november 18, 2010

Dagens unga blir fattigpensionärer

Ovanstående rubrik är slutsatsen som dras när nu en granskning av det svenska pensionssystemet gjorts av EU och presenteras i tidningen ”Riksdag och Departement”. Den i valrörelsens slutskede för bara några veckor sedan nedtystade frågan är tydligen nu mogen för en större publik. I och för sig är pensionssystemets svagheter ingen nyhet för de som försökt lyfta frågan, och de är många. Men intresset från det politiska etablissemanget har varit mycket svalt.

De siffror som EU-kommissionen nu presenterar, visar att pensionen i Sverige idag ligger under genomsnittet för EU-länderna och kommer att sjunka ytterligare under de kommande åren. Sverige är dessutom det enda land i EU som beskattar den uppskjutna lön pensionen är, högre än vanliga löner. Den som går i pension idag får ca 60% av sin tidigare lön före skatt. Den som nu är 27 år och går i pension år 2048 kommer med EU-s beräkning att få 48% av sin tidigare lön. Med det utfallet blir Sverige tillsammans med Estland sämst i EU.

Den vulgärpropaganda som under valrörelsen utmålat alla svenska pensionärer till miljonärer är djupt olycklig. Den döljer verkligheten för mycket stora grupper av äldre, och den invaggar också de yngre i en trygghet som inte kommer att finnas med nuvarande utveckling.

Det finns länder som har andra synsätt, och där den uppskjutna lönen, pensionen ligger på eller nära den lön man haft som aktiv. Det målet borde ett land med välfärd som måttstock också kunna unna både nuvarande och kommande pensionärer.

2010.11.16
Jarl Strömbäck/SPI
Reli9ngsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

1 kommentar:

Lord Metroid sa...

Pensionen är inte en uppskjuten lön, det är en ponzibedrägeri.

Lika bra att inse att systemet kommer falla ihop innan man blir pensionär och spara själv så att man kan leva även när man har blivit så svag i kropp och själ att man inte längre kan tillföra något avsevärt till samhället i utbyte för kapital.