fredag, november 26, 2010

Någon måste betala

Det europeiska projektet, Euron skakas i sina grundvalar. Angela Merkel. Tysklands utomordentligt skickliga ledare är minst sagt oroad, och experter är lika pessimistiska som en del politiker med okänd agenda försvarar ordningen.

Det är oansvarigt att sätta bräddfulla godispåsar framför hungrande barn. Ungefär så gick det till när en del nu krisande länder fick tillgång till Euron, en valuta som garanterades av andra, som det bara var att ta för sig av. Och det gjorde man, svaga politiker köpte röster med svagt ledarskap. Låt opiumet för folket verka tycks inställningen ha varit. Så småningom kommer ändå verkligheten ikapp sagan. Irland, Grekland idag, kanske Portugal och Spanien imorgon.

Vi svenskar skall inte slå oss för bröstet, vi gjorde samma oansvariga resa på för 15-20 år sedan. Då var vårt land hårt skuldsatt och Göran Persson sökte skattebaser för att kunna få in mer pengar. Han fann dom inte snabbt nog, så han gjorde om pensionssystemet istället, med alliansens goda minne det skall sägas. Där hämtade han ofantliga 258 miljarder av de äldres besparingar, tog dem rakt av för att skyla över en del av den stora skulden.

Nu skall de nya ländernas ekonomi saneras, och vi i de övriga EU förväntas betala kalaset, eller åtminstone en stor del av det. Vad är alternativet, man vågar kanske inte plundra sina äldre på deras besparingar i de länderna?

Svensken är foglig och dum, åtminstone är det en bild som ofta luftas i andra länder. Vi tiger o sväljer där andra demonstrerar och kastar ägg och tomater. Så, de ansvarstagande ländernas ledare får den föga smickrande uppgiften att motivera oss andra att svälja förtreten och betala. För någon måste betala notan

2010.11.26
Jarl Strömbäck

måndag, november 22, 2010

Söndagstankar

Söndagstankar

Temperaturen är -5 grader när jag på morgonen spänner på mig skidorna och skejtar ut på Skyttis 5-km spår. Det glider fint o lätt, så det får bli 2 varv. Jag är inte ensam så här i gryningstimmen, en handfull bilar står på parkeringen. Det är bråda tider för de som första helgen i mars skall åka mellan Sälen och Mora. Jag vet, har gjort den resan 14 gånger.

Tankarna går till det nya landstingsstyret. 5 landstingsråd blir 8 när de nya allianspartierna skall få plats med sina gödkalvar. För övrigt ett tämligen reservbetonat lag, när ledande figurer i de flesta partier valt att styra från bakplan. Och allt tal från alliansens sida om att minska de politiska kostnaderna är som bortblåsta. I kollisionen mellan propaganda och verklighet offras de heliga korna utan att blinka tydligen. Framtiden kan nog bli en tämligen skakig resa för landstinget i Västernorrland även framöver.

Annars är början på vintern sträng, trots alla rop om varmare klimat. När detta skrivs visar termometern -14 grader där ute. Det knarrar under fötterna när jag hämtar tidningen, och isen lägger sig i havsvikarna. Det brukar den inte göra förrän i börja av januari annars. Så ur led är tiden, eller den globala uppvärmningen om man så vill.

Den politiska stormen i S och KD efter valet har också sin motsvarighet i mindre partier. Men om det en annan gång. Nu väntar en dag med lite tankar på den här mandatperiodens första KF om en vecka, en återblick på tidigare år i fullmäktigesalen och vad som hänt och varför kanske inte vore så dumt?

2010.11.22
Jarl Strömbäck
SPI

torsdag, november 18, 2010

Dagens unga blir fattigpensionärer

Ovanstående rubrik är slutsatsen som dras när nu en granskning av det svenska pensionssystemet gjorts av EU och presenteras i tidningen ”Riksdag och Departement”. Den i valrörelsens slutskede för bara några veckor sedan nedtystade frågan är tydligen nu mogen för en större publik. I och för sig är pensionssystemets svagheter ingen nyhet för de som försökt lyfta frågan, och de är många. Men intresset från det politiska etablissemanget har varit mycket svalt.

De siffror som EU-kommissionen nu presenterar, visar att pensionen i Sverige idag ligger under genomsnittet för EU-länderna och kommer att sjunka ytterligare under de kommande åren. Sverige är dessutom det enda land i EU som beskattar den uppskjutna lön pensionen är, högre än vanliga löner. Den som går i pension idag får ca 60% av sin tidigare lön före skatt. Den som nu är 27 år och går i pension år 2048 kommer med EU-s beräkning att få 48% av sin tidigare lön. Med det utfallet blir Sverige tillsammans med Estland sämst i EU.

Den vulgärpropaganda som under valrörelsen utmålat alla svenska pensionärer till miljonärer är djupt olycklig. Den döljer verkligheten för mycket stora grupper av äldre, och den invaggar också de yngre i en trygghet som inte kommer att finnas med nuvarande utveckling.

Det finns länder som har andra synsätt, och där den uppskjutna lönen, pensionen ligger på eller nära den lön man haft som aktiv. Det målet borde ett land med välfärd som måttstock också kunna unna både nuvarande och kommande pensionärer.

2010.11.16
Jarl Strömbäck/SPI
Reli9ngsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

måndag, november 15, 2010

Demokratisk förnyelse

En levande demokrati förutsätter också regimskiften. Annars förstelnar den till slut, blir självgod och alltmer odemokratisk. I den utvecklingen ryms också en tilltagande vänskapskorruption mellan politikens och tjänstemännens företrädare, och medborgarna marginaliseras och förminskas.

Tendenserna i det avseendet är inte svårt a att finna, de återfinns ofta på tidningarnas insändare- och debattsidor. I Västernorrland har det S-märkta ledarskapet varit massivt i årtionden. I fallet Landstinget i 83 år, mer än en mansålder. När nu det ledarskapet faller så gör det det med minsta möjliga marginal, och till en koalition av 6 i sig själva kanske något disparata partier.

Hur dom kommer att klara uppgiften att göra en framgångssaga av det landsting som man i den just nu avslutade valrörelsen plockat billiga poäng på att kritisera, det får framtiden utvisa. Men nog är det lite märkligt att då bemanna ledarskapet i det nya landstinget med ett minst sagt reservbetonat lag. Av de som nu skall leda landstinget har 2 personer inte suttit i landstingsfullmäktige, några av de andra är personer vilka mer kännetecknats för sin osynlighet, än för att vara drivande i sina partier.

I länets största kommun Sundsvall gjorde Mp en riktig kovändning när man hoppade över från ett fast samarbete med S+V, till att bilda majoritet med Alliansen. Lycka till blir ett spontant utrop från det här hållet. Men också här kommer man att få kompromissa mycket på vägen mot framgång. Hur det kommer att lyckas visar sig nog. Ombytet var väntat och viktigt för en kommun som fått alltmer av strider kring sin S-märkta ledning.

Så lite om den förra bloggen, utvecklingen går fortare än jag anat. När detta skrivs har Mona Sahlin förklarat sin avgång, paniken sprider sig i det stora partiet. För egen del ser jag ingen given efterträdare. I såna fall kommer de inte sällan från skuggorna in i ljuset. Ett tips från min sida blir då Stefan Löfve´n. Svetsaren från Övik kan säkert samla de traditionella S-tänkande människorna. Och det är kanske viktigare än obestämda och fluffiga framtidsvisioner som gräsrötterna inte förstår.

2010.11.15
Jarl Strömbäck

fredag, november 12, 2010

Den svenska modellen i gungning

Nu är den svenska modellens flaggskepp, det socialdemokratiska partiet försatt i ordentlig gungning. Den interna stormen har nått dess främsta led, och sönderfallet har blivit tydligt för gemene man. Nu ropas det på ny besättning, eller för den delen nytt befäl. Behovet är tydligen stort för att antingen bekräfta det gamla ledarskapets duglighet, eller förkasta det.

I den stormen kommer många löv att falla. En del kommer att klistras fast vid masten under en tid, för att sedan kanske försvinna. Den mediala rapporteringen kommer att bli massiv, så det skådespelet kommer att ge rubriker. Kvällstidningarnas lösnummerförsäljning så här i nyhetstorkan efter valet, är löst för månader framöver. Det är bara att lyfta fram något mer eller mindre känt namn och skriva en spekulativ artikel om det, alltid lockar det några köpare.

Egentligen är hela spektaklet ett egenstyrt självmål. Samgåendet med Mp och V var ett gigantiskt taktiskt misstag. Det var styrt av alliansens ständiga påpekanden att det inte fanns något samlat alternativ till alliansen, men politiken måste bygga på egna övertygelser, inte bli ett rö för vinden när motparten blåser.

I och för sig är det inte fel att alliansen får ännu en period att visa sin duglighet, det förtjänar man. Och den i opposition försatta socialdemokratin, den svenska modellens urfader får komma igen när man ridit ut sin interna storm. Frågan är om man då kommer ut allvarligt försvagade eller inte?

2010.11.12
Jarl Strömbäck

onsdag, november 10, 2010

Populisterna prövas

Nu skall populisterna i Västernorrlands landstingsfullmäktige prövas. Det har, med ledargestalten Jacomina Beerte(M)a i spetsen lyckats ta kontrollen över landstingets ledning. Och vinnarna i den förhandlingen är med bravur just Moderaterna.

Centern har näst intill abdikerat, Hans Hedlund vill tydligen inte ha någon ledarroll. Övriga partiers representanter har knappast rosat fullmäktige med sin klokhet under de senaste åren. Beertemas löfte om att sparka sjukhusdirektören Sig-Björn Olofsson måste ju nu effektueras, med mångmiljonkostnader för den avvecklingen som följd.

Det kommer att krävas många pudlar i det tysta av de som fungerat som missnöjets basuner under den helt nödvändiga prövning av verksamheterna i landstinget som gjorts och fortsatt måste göras.

Det skall bli intressant att följa utvecklingen, den kommer inte att bli någon dans på rosor.

2010.11.10
Jarl Strömbäck

lördag, november 06, 2010

Allhelgonatid

Det är -4 grader och frost på gatan när jag i gryningsljuset tar min morgon jogg. Ännu dröjer det en stund innan en blodröd sol skall hälsa dagen välkommen. Där inne i värmen sover ännu det 6-åriga barnbarnet tryggt i dubbelsängen hon delat med mormor och morfar.

Det är Allhelgonahelg och tankarna går till närvarande och frånvarande. Så här i stillhetens tid innan julruschen är det berikande att få tiden för tanke. I vårt allt mer stressande land riskerar vi att få ett samhälle där elitismen alltmer breder ut sig på omtankens och omsorgens bekostnad. Tendensen är tydlig, åtminstone i ”framgångskommunen” Örnsköldsvik. Där sägs personal inom omsorgen upp och tvingas återsöka sina tidigare jobb, med den skillnaden att under tiden har man ändrat arbetets förutsättningar. Befattningsbeskrivningar och prestationskrav är skärpta, och i delar av verksamheten kräver man att den anställde använder egen bil i tjänsten som grund för anställning.

Protesterna har haglat i form av insändare, men vem vågar utsätta sig för de storas vrede i de påtvingade ”uppfostringsmöten” som hålls för att påtvinga de anställda den rätta tron. Och i konsekvensens yttersta led, de som behöver tjänsterna skapas stor oro och osäkerhet när de vanda mönstren förbyts mot något alltmer omänskligt, tidstyrt och hårt. Mor Alma får max 10 minuter för hjälp på morgonen, och tidsrapporteringen skall skötas annars får den anställde sparken.

I elitismens spår följer ett alltmer omänskligt samhälle, framväxten av nazismen under 1930-talet är där en utmärkt skola liksom delar av kommunismens utveckling. Det är farligt att glömma historien, den har en tendens att upprepa sig.

2010.11.05
Jarl Strömbäck

onsdag, november 03, 2010

Total sågning

Undertecknad har i ett antal inlägg genom åren kritiserat landstingets regionala nämnd för dess hantering av skolfrågorna, främst då Naturbruksgymnasiet och Hampnäs Folkhögsskola.
Ligga orubbligt säker på sin egen förträfflighet som nämnden är, lika dum är den attityden. Skolverket har nämligen också haft en mycket kritisk syn på skolverksamheten. En viktig kugge i det avseendet, Räddningsgymnasiet fick igår följande "dödsdom" över sin verksamhet.

citat

Ansökan om riksrekryterande utbildning med egna examensmål
Skolverkets beslut
Skolverket avslår ansökan. Skolverkets beslut kan enligt 12 kap. 2 § gymnasieförordningen (1992:394, ändring 2010:235) inte överklagas.
Ärendet
Landstinget Västernorrland har ansökt om riksrekryterande utbildning med egna examensmål för räddningsprogrammet, näraliggande naturvetenskapsprogrammet.


Ragnar Eliasson
Avdelningschef
Anders Lokander
Undervisningsråd
Slut på citat

Naturligtvis finns en motivering med i skrivelsen, den har jag av utrymmesskäl slopat. Det viktiga är egentligen, att en i grunden eftersökt och uppskattad utbildning nu dödas pga ett dåligt fotarbete av huvudmannen landstingets regionala nämnd. Drabbade blir i första hand en stor grupp motiverade elever med krishantering som utbildningsmål. Ett nog så viktigt mål i vår oroliga värld.

2010.11.03
Jarl Strömbäck