fredag, juli 20, 2007

sommarbild




Det är högsommar i norden. Runt våra kuster utspelar sig det årligen återkommande utbytet av upplevelser. Även här uppe i norr ser jag flaggor från många länder i aktern på seglande båtar. Och i kustsamhällena sker en kulturell och ekonomisk injektion genom båtturismen som är av stort värde för deras överlevnad när höstmörkret tar över.

Trysunda heter en ö som förra året i ett sammanhang klassades som Sveriges bästa ö. En väl skyddad hamn och ett besöksvänligt bemötande från hamnpersonalens sida är en del av orsaken i det fina lilla fiskesamhället. De många möjligheterna till skyddade platser att sola och bada på, vare sig man föredrar klippor eller genuin sandstrand en annan. Just därför är det kanske inte så konstigt att hamnen häromdagen var full av gästande båtar, och flaggor som den österrikiska, engelska och tyska kunde ses, förutom då den finska och svenska. Och i bastun på kvällen var våra finska gäster självklart närvarande.

Frihetens redskap brukar segelbåtarna kallas. Vinden är dess motor och det borde ju passa i tiden. Låt den sektorn av vår tillvaro få bli en zon skyddad från alltför mycket av klåfingriga ingrepp. Den betalar väl sina kostnader och betyder mycket för den kustnära glesbygdens överlevnad.
Och barnens lek och skratt i sommarkvällen blir en påminnelse om det goda livet, något att minnas och ha kvar.

20.7.2007
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: