lördag, juli 07, 2007

Parti i förvandling




Parti i förvandling.

Om en dryg månad skall det liberala Folkpartiet välja ny ledning i samband med sitt landsmöte. I det valet ligger också mycket av framtiden för partiet. Skall väljare och medlemmar uppskatta den nya ledningen och dess profilering, eller skall man välja något annat parti i den flora av partier som finns på den svenska marknaden.

Valet är inte självklart, mycket har hänt i partiets värld under de senare åren. När Bengt Westerberg tillträdde i mitten av 80-talet var han ansedd som en högerkraft. Han visade sig sedan i värvet som partiledare bli den som kanske mer än andra av partiets ledare fört fram de mjuka frågorna. Från det första valets krav om ett ”eget rum på långvården” till lagstiftningen för de funktionshindrades stöd och hjälp, LSS-lagen går en rak linje av socialliberalt reformtänkande vilket uppskattades av många och gav partiet en tydlig socialliberal profil.

Under senare år har kravpolitiken, synen att kräva resultat i olika avseenden alltmer kommit att framträda. När partiet om några veckor väljer Jan Björklund till partiledare så blir det ett val av den störste kravpolitiker vi har i landet. Som sådan har han en tydlig profil, men knappast en profil som stämmer särskilt väl med Westerbergs.

I valet av hantering av partiets olika frågor, ligger också vilka väljare man attraherar. Det är ingen tillfällighet att många av sverigedemokraternas väljare angett just Folkpartiet som sitt näst bästa parti. Folkpartiets profilering i kraven på invandrarfrågans hantering ligger som grund för den inställningen.
Folkpartiet kommer att klara sin skinnömsning på ett hyfsat sätt. Knappast så att man når 10-procentsnivån igen, man får nog finna sig i att mätas mot 4 % -spärren. Men den balansgången har man klarat förr. Synd ändå att de mjuka krafter som liberalismens kärna förutsätter, tolerans och vidsyn liksom den hjälpande handen, nu så tydligt får stå tillbaka för schablonbilden av det hårda och kravställande Folkpartiet.
Den bilden gör aldrig partiet stort i vårt land.

7.7.2007
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: