fredag, april 16, 2021

Ökande spänningar

 ”Älven ligger blank som ett nybonat golv” skulle man kunna säga för att travestera en för vårt land stor trubadur. Solen skiner och trots minus 3 på morgonen så kommer vi nog få en riktigt fin aprildag. Våren är här och blommorna i skog och mark ökar i antal för var dag. Vi är i den bästa av årstider, livets och ljusets återkomst.

Och i en pandemitrött värld vaccineras det för att stoppa smittspridningen. En smittspridning som i vårt land rapporteras vara störst i hela EU just nu. Och sjukvården sviktar under bördan av sjuka också nu, mer än 1 år efter utbrottet med hittills mer än 13000 officiellt döda i vårt land.

Ändå går livet vidare dess bättre. Börsen slår nya rekord, och handeln med fastigheter blomstrar. Pengar pytsas ut i systemen och måste ju i förlängningen placeras någonstans. Många med osäkra anställningar har det riktigt svårt, andra har genom hemarbete fått större friheter och minskade kostnader. Som alltid finns vinnare och förlorare också i den här tiden.

Och ute i den stora världen ökar nu spänningarna mellan den västliga världens demokratier, och de stora diktaturerna i öster. Ryssland rustar för ett erövringskrig i Ukraina. De ukrainare som bor kvar på Krim och i Donets påtvingas nu ryska medborgarskap av den ryska erövringsmakten, ett sätt att snabbt russifiera de områden man ockuperat. Nu samlas de ryska arméerna vid den ukrainska gränsen, och den ukrainska regeringen har naturligtvis ingen möjlighet att militärt möta det hotet.

Återstår att vädja till USA och EU att stå upp för Ukrainas självständighet och nationella säkerhet. Ingen i väst önskar sig en militär lösning av den konflikten. Nu stryper USA den ryska aggressionens ekonomiska flöden i det internationella ekonomiska systemet, samtidigt som man markerar med utvisning av ryska diplomater och blockerar vissa ryska företags verksamhet. De åtgärderna hade nog inte den ryska ledningen räknat med, av ilskan över sanktionerna att döma.

Efter årtionden av tro på att fria varuflöden, och fri företagsamhet skulle göra också diktaturerna till demokratier ser man nu resultatet. De auktoritära makterna har använt den friheten till att mjölka demokratierna på kunskap och resurser, för att nu succesivt övergå till direkt konfrontation med dem.

 

2021.04.15

Jarl S

Inga kommentarer: