torsdag, april 22, 2021

Lövspricknings tid 2021

Lövsprickningstid, en härlig tid med ljus och glädje för de flesta, en prövningens tid för de som lider av pollenallergier. ”Myntet har två sidor” är ett givet ordspråk. Men för de allra flesta överväger det positiva i tiden. Promenaderna och de soltörstande människornas mångfald talar sitt eget tysta språk.


I vårt avlånga land har under senare tid 5 kvinnor mördats på ett brutalt sätt av män i det som kallas nära relationer. Händelserna är naturligtvis förfärliga och lockar delar av det politiska etablissemanget att profilera sig i frågan. Man går ut officiellt och hänvisar till att morden är del av en ”manlig norm”. Med andra ord skulle alla män per definition vara en potentiell mördare. Ett i sig förfärande synsätt, som dessbättre inte finner stöd i vetenskapen. Den del av den manliga befolkningen som kan tänkas sig att mörda sina närstående kvinnor är försvinnande liten, och nog kunde man valt andra utgångspunkter för sitt röstfiskeri.

Ute i den stora världen står USA inför en stor och hård omprövning av synsätt, triggat av mordet på ”George Floyd”. Den ansvarige polisen kommer att dömas till ett långt fängelsestraff, och president Biden talar om ”en strukturell rasism” som måste bekämpas. Det som började som en protest mot valet av Barck Obama, ”Tea-party rörelsen”, har nu ömsat skinn och lanserat begreppet ”Anglo-Saxen values” som utgångspunkt för sina synsätt. Med andra ord har USA nu ett parti republikanerna, som är på väg att utesluta de mycket stora befolkningsgrupper som kommer ur andra kulturer ur sina synsätt. Det gift i den amerikanska demokratin som Donald Trump representerade besegrades i det senaste presidentvalet, men motsättningarna består.

Och Ryssland rustar för ett erövringskrig mot Ukraina enligt militära bedömare. Man hoppas på att ett välmående EU/USA inte kommer att vilja offra eget blod för Ukrainas skull, och den kalkylen är nog riktig. Men den ryska ledningen har fått klart för sig att de ekonomiska och strukturelle sanktioner ett angripande av Ukraina skulle medföra, kan vara nog så kännbara för det ryska ledarskapet.

Hanteringen av Alexander Navalnyj visar tydligt på den hänsynslöshet med vilken man ser på varje opposition. Fängslandet av honom var bara ett sätt att på ett mer diskret sätt ta livet av honom. Att Navalnyj nu valt att vägra äta mat han sannolikt insåg var preparerad var hans enda försvar. Återstår att se hur lång den processen blir, utgången torde vara given.

Solen skiner och lockar till promenader och samtal med goda vänner.

2021.04.22

JS

Inga kommentarer: