lördag, april 10, 2021

Vårvindar friska

 Kallfrontsväder över landets västra kust. Hårda vindar och låga temperaturer, avbrutna nu och då av häftiga regnskurar. Så visar naturen att våren får vänta några dar. Men dagarna blir längre och ljusets återkomst stannar inte upp. De förebådar varmare dagar med sol, värme och utflykter. De ser vi fram emot.

Den vaccinering mot Cowid-19 som allmänheten i stort går och väntar på sniglar fram kan det tyckas. Men när detta skrivs har drygt 15% av de som skall vaccinerats i vårt land fått åtminstone en spruta. Må den utvecklingen fortsätta i accelererad takt. Alla vill väl tänka sig en ”normal” sommar, med resor och umgänge med vänner och anhöriga.

På den politiska kartan i vårt land kan det gamla begreppet ”på västfronten intet nytt” appliceras. Opinionsundersökningarna tyder på att 3 partier kommer att få jobba för att klara sig kvar efter valet 2022. Och kanske vore det bra för stabiliteten i det politiska systemet om antalet partier minskade. Som det nu fungerat under många år, har de små marginalpartier som ingår i regeringskonstellationerna varit styrande på ett sätt som inte på något sätt motsvarar deras valresultat. Det innebär att symbolpolitik och röstfiske blir överordnat verkligt politiska förändringar. På senare år kan skatten på plastpåsar, och subventioner av el-cyklar ses som tydliga exempel på det agerandet.

Och ute i den stora världen ökar spänningarna mellan de länder som kallas demokratier, och de med enväldet som kännetecken. Striderna om Ukrainas framtid och självständighet utmanas i högsta grad av det ryska ledarskapet. Hongkongs självständighet är nu en saga blott, endast de som är godkända av Peking kommer att få plats i Hongkongs ledande församlingar. Och från den tidigare kolonisatören England svarar man med att erbjuda Hongkongs drabbade opposition ny hemvist i England.

Och för HM, ett av svensk företagsamhets flaggskepp, gäller att man nu är svartlistade i Kina efter uttalanden där man ifrågasatt Kinas ageranden framför allt vad avser mänskliga rättigheter i vissa provinser. En inte alltför osannolik utveckling är att HM har att välja mellan en förnedrande underkastelse av den kinesiska linjen, eller ett totalt tillbakadragande från den kinesiska marknaden.

Så närmar sig också den kinesiska övermakten också vårt land. Ägandet av företag spänner över aktiviteter som vindkraft, bilar och transportfordon, och pendeltåg. Och på det högteknologiska centret Lindholmen i Gbg, är det kinesiska inslaget mycket stort.

Vi går en spännande framtid tillmötes.

2021.04.10

Jarl S

Inga kommentarer: