fredag, april 02, 2021

Långfredag 2021

 En strålande vacker morgon på landets västra kust, denna långfredag år 2021. Helgen har börjat på bästa sätt för de som vill vistas utomhus, njuta av naturen, ljusets och vårens återkomst. Och de första vårblommorna lyser upp rabatter, och på många håll vägrenarna. Samtalen med vänner och anhöriga som har sin hemvist i landets nordligaste delar, påminner om de skillnader i klimat som vårt långa land bjuder på. Och som på samma gång är en stor tillgång för de som förstår att njuta av dem. Skidåkningen på skarsnö och fina isar ut till grillplatser och stugor i norr. Fina promenader i andra delar av landet, med stopp för vila och avkoppling alltmedan fåglarnas kvitter minner om den parbildning som påbörjat där.

Vid sidan om allt det positiva går ändå verkligheten vidare på olika sätt. I samtalen med vännerna i norr är det svårt att komma runt den ”landgrabbing” som nu pågått, och eskalerar sedan mer än 10-talet år. Enorma arealer av det som en gång kallades Europas sista vildmark, förvandlas nu till enorma industriområden. Delvis avspärrade vindkraftsområden ägda av internationella kapitalister, eller som i Kinas fall politiska operatörer. Så säljer i grunden vårt land ut sitt oberoende dag för dag, och steg för steg. Men begreppet ”landgrabbing”, översatt till energiområdet, har också fått en ny innebörd som kommer att få enorm betydelse för vårt land och välstånd. Vår stora produktion av elektrisk energi via vattenkraften i landets norra delar, har nu sedan ett antal år uppmärksammats av det internationella kapitalet. Samtidigt som den vanlige medborgaren får betala priset för el, inklusive skatt och moms på skatten, har de stora internationella företag som ligger bakom investeringar i energislukande verksamheter som serverhallar, batterifabriker och nya stålverk helt andra avtal. De får elen nästan gratis, och äter på det sättet upp en resurs som är vital för vårt land i stort, och en grundpelare för den svenska välfärden.

Sagans kejsare kan liknas vid de politikens okunniga eller likgiltiga beslutsfattare som har släppt krafter lösa i vårt land, vilka på sikt kommer att vålla oss stor skada. Och medias bevakning har också i stort varit undfallande och saknat konsekvensbedömningar.

Varningsklockorna har ringt från många håll, initierade medborgare med fina titlar som professorer har varnat. Svenska Kraftnät vars uppgift är att förse vårt lands alla delar med elström har varnat. Men politikens ledarskap har valt att nonchalera och arrogant avfärda alla varningar.

Återstår för framtidens medborgare att betala priset för den utvecklingen.

2021.04.02

Jarl S

Inga kommentarer: