söndag, februari 14, 2021

Gryningsljus

 Gryningsljus över vinterstad. Minus 15 därute, och kylan biter i kinderna vid promenaden. Men luften är frisk och härligt livsbejakande att andas. En ny dag randas med sina fel och förtjänster. Kampen om medaljerna i vita spår, med eller utan gevär, får bli en del av underhållningen.

En annan del, mindre glädjande har varit att följa skådespelet i USA, efter Donald Trumps försök att genomföra en statskupp i landet. Man kan tycka att bevisningen mot honom var hur övertygande som helst. Men det republikanska partiet hade inte modet att kasta den perioden på soptippen. Resultatet är att den galne f.d. presidenten får mandatet att fortsätta sitt för demokratin i landet undergrävande arbete. Och det republikanska partiet förbli ett djupt splittrat parti. Heder år de 7 ledamöter som röstade med demokraterna.

Från Tyskland meddelas att kolkraftverken tillsammans med den ryska gasen kör för fullt för att klara energibehoven när landets 30.000 vindkraftverk i vinterkylan står stilla. Och priserna på energi skenar där som här. När skall klokheten besegra dumheten i den här frågan. Hur länge skall skövlingen av enorma naturområden, och därmed livsbetingelserna för allt levande, tillåtas och subventioneras i vårt land. Hur är det möjligt att utländska riskkapitalister, tillsammans med politiska aktörer som ex. vis Kina, tillåts lägga under sig stora delar av vårt land, och vår energiförsörjning?

Nu börjar så smått politikens företrädare vakna till insikt. Men marginalpartierna Centern och Miljöpartiet hävdar fortfarande att skövlingen och allt elände vindkraften innebär ändå är lösningen? Och de senaste 20 åren har de genom vågmästarställningen i regeringarna lyckats styra politiken i den riktning man förespråkar.

I det sammanhanget finns anledning att också vända blicken mot det sargade och sönderfallande Liberala Partiet. Man var första parti som tog ställning mot den här beskrivna utvecklingen genom att lämna energisamarbetet, och därmed avvecklingen av den säkra och koldioxidfria kärnkraften. Men man vågade under föregående ledarskap aldrig driva sina övertygelser.

Så har man också gjort sig till ett marginaliserat och ointressant parti att rösta på. Att ändra på den positionen inför kommande val blir ingen lätt uppgift.

Alla hjärtans dag, och bloggens läsare önskas allt gott.

2021.02.14

Jarl S

Inga kommentarer: