tisdag, februari 23, 2021

Inspirerande

 Dimmornas morgon över landets västra kust, när den varma fuktiga luften möter kylan från vinterkallt vatten. Älvbåten kämpar sig fram genom drivisen på älven. De senaste dagarnas värme har avslutat årets 3 veckor korta vinter. Nu är marken bar igen, och måsarnas skriar. Dagarna blir allt ljusare och längre. Våren gör sakta men tydligt sitt efterlängtade intåg över land och vatten.

Dagens blogg skall tillägnas en bok väl värd att läsa av många skäl. Den är ett tidsdokument av sällan skådat slag. Och den är en mycket personlig biografi av en ledande personlighet i många avseenden. Michelle Obama växte upp i ett tämligen vanligt arbetarhem i en stadsdel i Chicago som i huvudsak hade färgade invånare. Hennes drivkrafter genom uppväxt och skolgång var starka. Det förde till en klassresa som kulminerade med de åtta åren som USA-s ”First Lady”, som presidenthustru till Barack Obama.

I den rollen var hon en driven person som med sina övertygelser engagerade sig i unga personers framtid och utbildning, för krigsveteraner och deras familjer, och för ekologiska frågor. Hon växte till en ledande föredragshållare på dessa områden och var en starkt bidragande orsak till att Barack Obama blev USA-s president under 8 år. Den förste presidenten ”of colour”, och numera rankad som en av de bästa presidenter USA haft.

Om mannen, presidenten har uppgiften att hantera de tunga frågorna, så har Michell Obama i rollen som ”FLOTUS”, First Lady of the United States of America, påtagit sig rollen att arbeta med de mjuka och sociala frågorna. På de sättet har de kompletterat varandra på ett utmärkt sätt och skapat den goodwill som är resultatet av deras ansträngningar.

Men motpolen skulle komma i och med Donald Trump och den ”rasistiska” motrörelse, Teaparty rörelsen, som aldrig kunde acceptera att en färgad person tog säte i Vita Huset. När han övertog presidentskapet 2016 var det med målsättningen att radera ut de reformer som Obama-paret startat upp. Ett agerande som kunde genomföras med republikanernas medgivande. Men ett agerande som fick sitt slut i och med det maktskifte vi fick i januari, trots försöket till statskupp från Trumps sida den 6 januari.

Vissa böcker är viktiga att läsa för att både förstå och inspireras av. Michelle Obamas självbiografi är i hög grad just en sådan bok.

2021.02.23

Jarl S

Inga kommentarer: