onsdag, mars 09, 2016

EU och skurkstaten



Det har sina fördelar att i stort sett hela sin yrkestid varit verksam i en internationell miljö. Resornas mångfald till olika länder på olika kontinenter parat med inläsning av historik har gett en viss kunskap, väl värd att bära med sig.
Ett av de länderna är Turkiet, ett land som efter sin storhetstid när man kontrollerade i stort sett hela mellanöstern, famlat efter en ny identitet. Nu och med utvecklingen i det syriska kriget har man sett en möjlighet att göra sig stora igen. Den här gången är det inte en militärregering som styr, det är ett fundamentalistiskt parti med stark förankring i sin religion, och med en alltmer bisarr ledare i Erdogan. En person som uppträder som vore han Guds utvalde företrädare på jorden. En roll han delar med ett fåtal andra galenpannor i världen.

Med den syriska demokratikampen och dess alla följder, främst flyktingkrisen, har nu Erdogan och hans ledarskap sett en möjlighet att sätta ordentlig press på ett instabilt EU. Uppdrag granskning visade i ett utmärkt program för några veckor sedan hur flyktingsmugglingen tillåts fortsätta i all sin cyniska grymhet. En grymhet som kostat drygt 17000 män, kvinnor och barn döden i havet under de senaste åren. På frågan om man inte fruktar polisen svarar flyktingsmugglaren att ordningspolisen är likgiltig eftersom flyktingfrågan styrs av säkerhetspolisen. Och säkerhetspolisen styrs av politikens ledarskap. Med andra ord, det finns ett pris som flyktingsmugglarna betalar för att trafiken skall fortsätta, och det priset skall nu EU överträffa för att få trafiken att stoppa. 3 miljarder Euro skall ökas till det dubbla, 6 miljarder Euro. Och Erdogans handlande skall belönas med EU-medlemskap. Om det genomförs, kommer EU-s fundament som demokratisk organisation att raseras.
17.306 namn på drunknade i flykten över havet till Europa.

Den överenskommelse man gjorde med Turkiet i november har inte haft någon effekt, gummibåtarna med flyktingar till Grekland från Turkiet var i början på det här året fler än samma tid förra året. Med andra ord, det turkiska ledarskapet inkasserade sina avgifter både från smugglarna och ett vilset EU. Så ser den verklighet ut som man nu skall mata med än mer pengar och förtroende i tron att man på den vägen skall få slut på invandringen till Europa, det för flyktingarna förlovade landet.

I skuggan av de förhandlingarna ser nu Turkiet möjligheten att utöka sitt eget interna utrotningskrig gentemot den stora folkgrupp som med egen kultur och eget språk borde fått sitt eget land för årtionden sedan, nämligen kurderna. Nu börjar deras samhällen se ut som de bombade städerna i Syrien.

Förra årets val som gav den kurdiska gruppen en mycket tydlig framgång, blev för mycket för Erdogan och hans gäng. Nyval proklamerades, kurdernas företrädare fängslades och trakasserades. Deras vallokaler och demonstrationer möttes av bomber och våld, allt för att skrämma kurderna till underkastelse Den tidigare vapenvilan revs upp och förintelsen av kurderna som etnisk grupp återupptogs.

Som ett logiskt steg i den riktningen angriper man nu de delar av pressen som vågar vara kritisk, avsätter dess ledarskap och installerar sina egna marionetter. Så förvandlas en bräcklig demokrati till ett alltmer enväldigt och av våld präglat samhälle.
Det är med den bakgrunden EU och dess famlande ledarskap förhandlar om framtiden. Den förhandlingen kommer inte att gynna demokrati, fred och frihet i mellanöstern.
2016.03.09
Jarl

Inga kommentarer: