onsdag, mars 23, 2016

Ännu en dag



Tisdagen den 22 mars 2016. Ännu en dag i terrorismens kalender. Viktigt då att komma ihåg att anstiftarna är maktgalna personer utan annat intresse än att driva sin egen själviska linje. Och att redskapen är medborgare i de länder man angriper.

I denna flyktingkatastrofernas och medmänsklighetens svåra tid, är det inte läge att skuldbelägga de som söker hjälp och skydd. De är utan skuld i bombandet, de har själva flytt bomberna.

I terrorismens tid vill anstiftarna sprida osäkerhet och misstänksamhet mellan människor, ju större den blir, ju större de klyftorna blir, desto mer har vi anpassat oss till terroristernas agenda.


Därför ar det enda riktiga svaret att vid sidan av den klappjakt på anstiftare och förövare som ansvariga myndigheter har som sitt ansvar och mål, att vi andra bygger broar av tillit mellan varandra. Att vi går till våra jobb och bibehåller vårt lugn och våra värderingar av solidaritet och omtanke.

I det handlandet ligger det absolut kraftigaste motståndet mot den agenda som terrorismen syftar till, nämligen den att söndra, skrämma och bryta sönder tilliten mellan människor.

Utvecklingen under europeiskt 1930-tal borde lärt oss läxan, sönderfall och splittring leder till eskalerande problem, terrorismens mål.

2016.03.23
Jarl


1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Sverige, timmarna efter terrorn i Bryssel. Statsminister Stefan Löfven som gjorde en ovanligt mindre dålig insats i Aktuellt, än vad vi brukar få se, för att sedan kvadda allt med en sedvanlig svensk skopa förringade av händelsen med orden “Jag vill påminna om att en av de största terroristerna vi haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim.”

Det finns dagar då det passar sig ännu sämre att förringa och jämföra. Det är fel dag att börja jämföra en ondska med annan ondska och vilken ondska som är eller var värst samtidigt som det belgiska folket räknar sina offer. Det är ovärdigt gjort av en svensk Statsminister…

För, det handlar ytterst om att flytta fokus. Man kan faktiskt försöka fördöma terrorn i Bryssel utan att börja jämföra med en annan terrorist, med en helt annan agenda för fem år sedan…

Belgien räknar sina offer och i Sverige är statsministern tvungen att slänga in Anders Behring Breiviks illdåd bara för att han kan. Vad mer är att säga?