onsdag, januari 14, 2015

Opium för folket



Opium för folket är ett gammalt talesätt med orientalisk bakgrund, som även kan användas i vårt land. Det politiska etablissemangets vurm att med subsidier till intressegrupper hålla tveksamma verksamheter vid liv, till priset av kostnader som borde bäras utanför den skattefinansierade sektorn, är ett exempel.

Ett aktuellt exempel är de arenor som byggts och nu byggs i allt större antal och allt häftigare i storlek, allt för att marknadsföra den enskilda kommunen. Men då oftast utan den bärkraft som krävs och utlovats i projektstadiet. När väl arenan står där med sina kostnader, då kommer kraven på kommunala pengar som ett brev på posten.

Ofta hävdas då som argument att arenan medfört stora inkomster till kommunen, vilket fått forskare vid Örebro Universitet att i en stort genomförd studie över landets alla kommunen, söka finna ut om argumentet att kommunerna tjänar på att arenorna byggs stämmer. Utifrån en rad olika parameterar omfattande skatteskalor, befolkningsutveckling mm, har man granskat landets alla kommuner, och funnit att det inte går att se att de kommuner som satsat stora resurser på arenor, varit mer framgångsrika eller ekonomiskt bärkraftiga än kommuner som valt bort det alternativet.

Den undersökningen borde ges stor plats i lokalmedias ofta enögda granskning, om man nu vill hävda ett journalistiskt oberoende. Tyvärr är det nog annars så att lokalmedia i allt högre grad kommit att bli systembevarande megafoner, vilket också forskningen berört.

För de som följt turerna kring exempelvis arenorna i Örnsköldsvik och Timrå, liksom arenorna i vår huvudstad, borde igenkänningsfaktorn vara hög. Modernt bondfångeri, eller opium för folket i en och samma förpackning.

2015.01.14

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: