måndag, januari 26, 2015

Välkommen brottsutredning



För ett par dagar sedan kunde vi i riksnyheterna ta del av nyheten att ekobrottsmyndigheten nu startat en brottsutredning av Sekab-affären, kopplad till det politiska systemet i Örnsköldsvik och dess ledarskap. Det är verkligen på tiden, engagerade medborgare gav ekobrottsmyndigheten omfattande information om de svindlande affärer kommunledningen sysslat med redan 2011-2012. Då fanns intresse i myndigheten för att lyfta frågan, men materialet var för omfattande, man vågade inte ta på sig uppgiften.

Kanske är det så enkelt att det behövdes ett timslångt program i tv-s Uppdrag Granskning för att väcka intresset igen, och söka de angreppspunkter som rimligen finns givet den ytterst märkliga förskingring av offentliga medel som är kopplad till kommunens ledarskap. En förskingring som drabbar kommunens medborgare med bristande resurser inom i stort sett alla områden utom stödet till den lokala gökungen, MoDo-hockey.

Det är nog ingen tillfällighet att ledande befattningshavare i kommunen kommit och gått så snart man insett verkligheten man ställts inför, kommuncheferna har varit många, och nu senast exemplifierat av bildningsnämndens chefstjänsteman som valt bort kommunen som arbetsplats.

De som nu officiellt står som anmälare i den förundersökning som ekobrottsmyndigheten startat, är väl insatta i problematiken. De har funnits med som ”backsseat-drivers” i tidigare skeden, nu framträder de med sina namn och underskrifter.

Dags för kommunledningens motdrag, politiska påtryckningar via korrupta vänskapsband i de nätverken man har från statsledningen och neråt inom olika områden. Och naturligtvis demonisering av de som vågar framträda med kritiken. Förhoppningsvis visar sig ekobrottsmyndigheten stark nog att motstå de påtryckningarna.

Och med sin nuvarande ledning i lokalpressen, kan säkert kommunledningen få stort stöd, det lokala varumärket få ju inte skadas?

2015.01.26

Jarl Strömbäck

 

Inga kommentarer: