måndag, juli 29, 2013

Nyheter i rötmånadstid



Solen skiner över himmel och hav när detta skrivs, och vattnet i havet har äntligen närmat sig badtemperatur. Det blir inte mycket tid till tidningsläsande, men nyheterna når fram ändå. Nyheter som borde vara skrönor men dessvärre tycks ha all möjlig substans i form av verklighet.

Det påstås i en internationell granskning att välfärden i vårt land var som högst 1978. Hur man förhåller sig till det beror på hur man mäter välfärd. Är det en personlig bedömning kanske man ser det annorlunda, mäter man med hela samhället som bas blir resultatet det forskarna kommit fram till. Att skolan alltmer halkar efter i olika avseenden, har rapporterats tillräckligt för att inte behöver specificeras i den här bloggen. Möjligen kan man då tillfoga, att det förvånar att snart 7 år med ”skolpartiet FP” som ansvarigt för skolan, inte fört till större positiva förbättringar. Att vård och omsorg brottas med stora framtidsfrågor kan knappast ha undgått intresserade.

En annan nyhet som berör är de galenskaper som kännetecknat svensk energipolitik sedan inträdet i EU. När våra politiker i tidigare generationer byggde ut vattenkraft och kärnkraft i vårt land var det med det uttalade syftet att göra Sverige självförsörjande på El. Det skulle ge oss billig el, som stöd för svensk exportindustri, vilket också har varit fallet. El som idag i stort sett är koldioxidfri, och räknas som hållbar.

Kärnan i den politiken har varit det svenska av staten ägda Vattenfall. Samma Vattenfall tilläts efter EU-inträdet gå ut i Europa och köpa miljömässigt hårt kritiserad kolkraft och kärnkraft, samt senare också gaskraften i Holland. Resultatet av det ser vi nu i en påtvingad nedskrivning av värdet på de ”tillgångarna” med 30 miljarder.

Det borde vara en rötmånadshistoria, men är tyvärr facit av ett ekonomiskt vågspel som samhällsägda företag i vårt land inte borde syssla med.

Nästa fas i denna märkliga utveckling, är den nu med skattemedel hårt subventionerade utbyggnaden av vindkraften. En utbyggnad som kritiseras hårt av närboende och kunniga forskare, men forceras fram på ett sätt som inte borde få ske.

I all denna utveckling har det politiska etablissemangen det avgörande inflytandet. Inget av ovanstående skulle kunna ske utan politisk styrning, så frågan återkommer. Vilken politisk inriktning kommer att stödjas i valet 2014, och finns alternativa synsätt? Skall urholkningen av vår välfärd tillåtas fortsätta?

2013.06.26

Jarl Strömbäck/SPI-Välfärden

Relingsvägen 22

89178 Bonässund

070 6727669

1 kommentar:

Börje Andersson sa...

1978 var ett bra år för framför allt dem som lånat till köp av egen bostad. De kunde dra av hela räntan på skatten, och inflationen sänkte realvärdet på lånen.
Den stora gruppen svenskar hade det väldigt bra.