torsdag, juli 25, 2013

Boktips



Semestertid, tid för läsande? För några är det kanske så. Efter timmar på havet kan det vara skönt att i sittbrunnen medan solen går ner ta del av andras tankar och synpunkter. Här kommer alltså ett boktips som berör på fler än ett sätt.

En bok som borde läsas av alla som hyser ett vidare samhällsintresse, är den avbildade boken. Den tar upp det som media sällan talar om, nämligen hur vi som konsumenter snart sagt kan köpa alla konsumtionsvaror allt billigare? Och hur är det möjligt att produktion inte är lönsam i de gamla industriländerna, men väl i de asiatiska länderna?

På de väldigt många varor bortsett från färskvaror står det ”made in China”, men likheterna är desamma i länder som Vietnam, Indonesien och Bangladesh. Hur den utvecklingen har uppstått, och även idag bedrivs borde vara av intresse för alla rättsmedvetna människor?

Den utveckling som gjort industrin olönsam i våra länder, men lönsam i andra länder bygger på ett mycket stort, och av myndigheterna sanktionerat förtryck. Fackföreningar är förbjudna. De anställda är i allt väsentligt rättslösa. Man har skapat potemkinkulisser av lagar att visa upp för omvärlden, men den som försöker hävda dem, råkar illa ut. Allt som luktar protester klassas som samhällsfarlig verksamhet, och innebär allt från avskedanden till dödstraff beroende på graden av protest.

Det cyniska i den utveckling vi ser och upplever har två sidor. Den ena att människor exploateras oerhört hårt i de asiatiska ländernas låglöneproduktion. Den andra sidan innebär att vi genom att acceptera det förhållandet, också i praktiken minskar den arbetsmarknad på egen mark som skall ge arbete åt våra egna barn och barnbarn.

Sök efter boken, den borde finnas på biblioteken om inte i handeln. Den är värd några timmars läsning. Det kommer att öppna för många nya frågor.

2013.07.24

Jarl Strömbäck

SPI-Välfärden

 

Inga kommentarer: