måndag, juli 15, 2013

Semestertid i fiskeland


Semestertid i fiskeland

Semestertid, vi fyller båten med tre generationer, den yngste 6 månader. Vinden får föra oss ut i skärgården. Den skärgård som nu också de flesta kustkommuner börjar räkna med som en resurs. Då handlar det om turistnäringen. ”Destination skärgården” har blivit en av dagens slogans för att  gynna tillväxten av skärgårdsturism.

Inget fel i det, skärgården har sina egna värden. Naturen på öarna med strövstigar, klippor och sandstränder. Bad naturligtvis, och den kulturella bakgrund som fisket som traditionellt yrke alltid betytt för folket på öarna.

Den biten, fisket har nu de senaste 50 åren strypts av byråkratierna och en missriktad politik på fiskets områden som är djupt beklaglig. Och som fått till följd att det kustnära fisket som huvudsakligt yrke nu är en spillra av sitt forna jag på större delen av den svenska kusten.

Istället för att stimulera och bejaka det kustnära och lokala yrkesfisket, har man från politiken satsat på att stödja utsjöfisket genom generösa lånevillkor för stora nya båtar. Man har gradvis skapat fredningstider, på ett sätt som slagit ut det kustnära och lokala fisket till förmån för det storskaliga utsjöfisket. Och i media utmålar man de ca 15% av laxfisket som sker i kustnära vatten som ett stort problem, men blundar för de 85% som tas upp i det storskaliga utsjöfisket.

De senaste 50 årens fiskepolitik i vårt land är ett stort misslyckande, i vart fall om man ser till de lokalsamhällen som drabbats. Nu köper vi vår rökta fisk på ön av den siste som vågar röka och sälja åt turisterna. Sedan något år gäller EU-regeln att den som fiskar inte får röka och sälja fisken. Alltså säljer deltidsfiskaren sin fångst till någon som också röker och vidaresäljer fisken. Allt redovisat med kvitton och allegat för att undvika oredovisade inkomster.

Det fungerar ännu något år, med kommande generationsskiften kommer kanske också den möjligheten vara stängd? Vem uppmanar sina barn att satsa miljoner på en näring som behandlas så styvmoderligt som det lokala och kustnära fisket fått utstå av det politiska ledarskapet?

2013.07.15

Jarl Strömbäck/SPI

 

Inga kommentarer: