torsdag, november 10, 2011

Politikerpension som korruption



Politiska uppdrag är viktiga. Därför är de också försedda med en alldeles särskild fallskärm, nämligen den att det i lag är stadgat om tjänstledighet för den som åtar sig dessa. Det gäller i såväl riksdag som kommun, i slott och koja.

Politisk föredetting


I den politiska retoriken lyfts också ständigt behovet av att finnas nära medborgarna. Det lyssnande ledarskapet. Och nog vore det väl märkligt om några år i ledande position skulle minska kompetens och erfarenhet? Är det inte istället så att de politiska uppdragen tillför erfarenheter som också kan vägas in i vederbörandes CV som något positivt.

Mot den bakgrunden ter det sig märkligt att det politiska ledarskapet tillskapat pensionslösningar som saknar motstycke i samhället i övrigt. Att exempelvis som 50-åring lämna sitt uppdrag och få en rikligt tilltagen pension fram till 65-års ålder är mer än stötande. Det är politisk korruption och borde betraktas så.

Visst kan man förstå att ett kommunalråd eller en riksdagsman som varit van att få en lön om 60-70 tusen kronor i månaden i uppdraget, inte vill gå tillbaka till jobbet som exempelvis lärare eller socialsekreterare med 25 tusen/månad i lön. Men det är irrelevant. Ledande politiker skall rimligen följa de regler i samhället som medborgare de lagstiftat över måste följa.

Med andra ord, stoppa den politiska korruptionen.

2011.11.10
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: