lördag, juni 13, 2009

Dags för seniorpartiet??

Det har nu gått en tid sedan EU-valet, och valets analytiker har haft mycket att skriva om. Piratpartiets framgångar visade sig stå på långt mer fasta ben än några skränande tonåringar i städerna. Det fanns många i alla generationer, och i hela landet som insett att hotet mot integriteten, rätten att föra samtal på nätet utan att bli läst av okända byråkrater för okända syften, behöver ett starkare försvar. Gott så, Piraterna har visat att de går att på mindre än ett år skapa en rörelse stark nog att bli en kraft att räkna med i en valrörelse, men det finns ännu en grupp medborgare bland vilka tålamodet med utvecklingen börjar ta slut, nämligen de äldre som lever på sin uppskjutna lön och sina besparingar. Den gruppen är stor, den består av ca 1,6 miljoner personer i vårt land. Den uppskjutna lön som sparats för deras räkning i pensionsfonderna, AP-fonderna, valde den förra regeringen att ta 258 miljarder ur för ca 10 år sedan, och med löfte att betala tillbaka de pengarna vilket inte skett. Det är väldigt mycket pengar som hade behövts nu när man talar om stora neddragningar av de äldres lön kommande år på grund av börsutvecklingen. Den nuvarande regeringen hade stort stöd hos många livserfarna medborgare, vilka såg värdet i en politisk kursändring. Dessvärre har man valt att införa en åldersdiskriminerande skattelagstiftning som innebär att de som är äldre får betala en långt högre skatt för samma inkomst än de yngre. För den som har en lön om 20.000 kronor sammanlagt innebär det att den äldre betalar 1.000 kronor mer i skatt per månad än den yngre enligt en skattetabell från riksskatteverket som redovisades i DN i mitten av maj. Dessutom har de äldres lön under många år stått still realt sett, medan den för yrkesverksamma ökat med ca 40% sedan mitten på 1990-talet. Allt det här har skapat den grogrund som krävs för att få fart på ett seniorparti inför valet nästa år. Åtminstone upplever jag det så i kontakter med många upprörda medlemmar i berörd grupp. Här är utvecklingen på väg att skapa sin egen dynamik, och bra är väl det. Vi skall inte ha en diskriminerande syn på lön beroende på ålder. Och inget tyder på att ett regeringsskifte 2010 skulle innebära någon förändring på den punkten. Så hösten borde kunna ge oss svaret, kommer de äldre livserfarna krafterna också få konkret politisk form i att man sparkar liv i en egen politisk rörelse. Med rätt personer i ledningen har den alla förutsättningar att nå framgång. 2009.06.13 Jarl Strömbäck Ordförande SPF Västernorlland Relingsvägen 22 89178 Bonässund 070-6727669

1 kommentar:

Eddie Vivenius sa...

Ja Jarl, det behövs verkligen en stark intresseförening för landets seniorer. Men var finns underlaget för en sådan? Enligt min mening och personliga erfarenhet varken inom SPI eller SPF.

När föregångaren till SPF bildades, Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, SFRF, 1939 i Göteborg med omnejd, bestod det av kommunister och syndikalister. Medlemmarna var fattiga och stred för att förbättra ekonomiska och sociala villkor.

KG Scherman var Riksförsäkringsverket generaldirektör 1981-1996 och skrädde inte orden när Vänsterpartiet ordnade en pressfrukost i samband med maj månads stora riksdagsdebatt om pensionssystemet.

Pensionspolitiken har åter råkat i kris. Bromsen slår till och raskt samlar sig representanter bakom systemet till åtgärder. Tyvärr inte för att lätta pensionärernas problem utan för att skjuta upp dem till efter valet 2010, sa KG Scherman och presenterade beräkningar som visar att en medelpensionär kommer att gå miste om cirka 50 000 kronor under de kommande fem åren till följd av bromsen.

Hoten mot integriteten, rätten att föra samtal på nätet utan att bli läst av okända byråkrater för okända syften, behöver verkligen ett starkare försvar.

Pensionärer som lever på sin uppskjutna lön och sina besparingar,är inte någon homogen grupp.

Särskilt som gruppen är så stor och består av ca 1,6 miljoner personer.

Den uppskjutna lön som sparats för deras räkning i AP-fonderna, valde S-regeringen att ta 258 miljarder ur för att bibehålla den s.k. "välfärden".

Dåvarande statsministern Göran Persson (S)lovade i samband med sin Kinaresa att 90-talets försämringar för gruppen skulle "återbetalas krona för krona", vilket aldrig skedde.

Dessutom sa han att "det skulle bli ett ramaskri när svenska folket kommit underfund med vad han och de nuvarande allianspartierna gjorde när de bytte från ATP till börspekulationen med PPM".

Den pensionär som inte längre är yrkesaktiv får betala högre skatt för samma inkomst än den som fortfarande är arbetsaktiv.

Vid en lön om 20.000 kronor får pensionären betala drygt tusen kronor mer i skatt per månad än om han fortfarande varit yrkesaktiv.

Dessutom har pensionärslönen under många år varit noll men för yrkesverksamma ökat med ca 40% sedan mitten på 1990-talet.

Med vänlig hälsning
Eddie Vivenius
vivenius@gmail.com
http://home.swipnet.se/vivenius/
http://vivenius.blogspot.com/
http://vivenius.blogg.se/
Sörahemsvägen 36
184 37 Åkersberga
Hemtelefon: 08-540 239 08 och mobiltelefon: 070-436 1199 eller 073-822 8528