måndag, augusti 04, 2008

Alkohol.



Droger bryter ner – de bygger aldrig upp?

Sommar och sol. Visst är det gått med en snaps till sillen. Och läkarna hävdar ju att lite vin gör gott för blodvärdena, och en kall öl eller två när högtrycket kokar är minsann inte fy skam. Javisst, reklamen pumpar ut sitt budskap om det vackra folket med ölburken i handen och en strålande natur i bakgrunden.

I rötmånadsrapporteringen kunde vi höra att en ny krisgrupp börjat framträda när det gäller alkoholberoendet, nämligen de nyblivna pensionärerna. I brist på arbete och sviktande sociala kontakter får drogerna stå för den stimulans som jobbet gav. Och bruket blir till ett missbruk.Det dagliga drickandet, om än i små mängder bryter ner och förstör på sikt även den starkaste.

Det var lite jobbigt att ta den vanliga joggingrundan imorse efter några veckor med sol, sommar, segel och bad. Och naturligtvis goda drycker.

Den godaste av alla, vattnet skall nu stå på bordet igen. Var tid har sina njutningar, den som är klok känner begränsningarna. Alkohol som medicin, i små mängder går an, men man äter inte penicillin dagligen och i allt större doser året runt.

Så en liten hälsning så här när vardagen tränger sig på igen. För hälsans skull, tänk på vad ni äter och dricker.

2008.08.04

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: