måndag, juli 21, 2008

Veckans fråga?



Under årets vecka i Almedalen hölls förutom de politiska partiernas framträdanden, mer än 600 olika seminarier eller andra händelser. En av dem var presentationen av SNS: s demokratiråds senaste skrift. Boken som innehåller ett antal belysningar av hur opinionsundersökningar används i politiskt avseende och av media, är ett kollage av synpunkter från olika länder skildrade av ledande experter från dessa.
Ur dess drygt 200 sidor finns några rader som väcker frågor relevanta för oss alla att tänka över. Tillåt mig att citera:

Den som tror att mediernas opinionsundersökningar på något sätt återger en sann, naturlig eller objektiv inställning hos ”folket” har inte insett hur många sätt det finns att ställa frågor på, och hur dessa olika slags frågor kan framkalla mycket skilda svar i enkäter och intervjuer.
Intrycket att opinionsmätningarna på något sätt skulle vara fristående och objektiva avläsningar av den allmänna meningen är en illusion, som delvis skapats av journalisternas sätt att presentera mätningarnas resultat och av deras skildring av att opinionsmätningsföretagen skulle vara oberoende och bara producera mätningar som medier sedan passivt återger.


Så kvar står frågan nästa gång du läser dagens eller veckans fråga, eller tar del av någon opinionsmätning, görs mätningen som ett utryck avsett att återspegla folkets röst, eller som ett redskap för journalistisk spekulation?

2008.07.21

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: