![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRrZ3hMg1hyphenhyphen0K7PyEoyAqth43ZQ6TXcwiQ6hiPZs0vPzjeqiEEZALyqYCKXMu2URqKH6UY_qXrHC3R7Veuk-fuNwyrS_-X49WAWTGdFq6hZYbk85oxmZVP4dvidhcUX-aSguzn/s320/Jan+Bj%C3%B6rklund.jpg)
Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
söndag, augusti 31, 2008
Partiledare i blåsväder.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRrZ3hMg1hyphenhyphen0K7PyEoyAqth43ZQ6TXcwiQ6hiPZs0vPzjeqiEEZALyqYCKXMu2URqKH6UY_qXrHC3R7Veuk-fuNwyrS_-X49WAWTGdFq6hZYbk85oxmZVP4dvidhcUX-aSguzn/s320/Jan+Bj%C3%B6rklund.jpg)
fredag, augusti 29, 2008
Obama for president!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizqI7qAAdR4xiQZ36wzgLnNza4qQmdWGB6SKuTyxJ7xEDeug9_8lLO0nHKk4NlhJ5CN55HS7wGVUMiRKEsbQVOo8fWdWvWWUgoKWY3DZDHwYJYsVwvrYenHvBQ6ro8ERXIhR5l/s320/ANIMATION_OBAMA_719839w.gif)
tisdag, augusti 26, 2008
Personval breddar demokratin!
Valrörelse på torget
Jan Rejdnell utdelar i NU 34/08 ett antal riktiga rallarsvingar mot Olle Schmidt(FP) och tanken på att avskaffa spärrgränserna i personvalen. Sentensen i Rejdnells skrivning är att partierna mister i betydelse och bristen på partidisciplin gör regerandet/styrningen av uppfattningar svårare.
Ytligt sätt är det naturligtvis korrekt. Den diktatoriska polisstaten av kinesisk modell är kanske mönstret av statlig kontroll, men den har väldigt lite med den liberala frihetstanken att göra. Och är det verkligen så att ett avskaffande av spärrgränserna skulle göra regerandet sämre?
Låt oss se på vårt östra grannland Finland, där personval utan spärrar tillämpas. Är regerandet mer krisartat där? Svaret är rimligen nej på den frågan. Skolpolitiken används som ett föredöme av svenska liberaler. Energipolitiken är långt mer framsynt och tar större hänsyn till näringslivets och enskildas behov än i vårt land. Och försvarspolitiken har en långt fastare grund att stå på än det önsketänkande som präglat svensk försvarspolitik, och nu kritiseras från många håll.
Det är alltså inte korrekt att se ett system med personvalet utan spärrar, som ett hot mot ett ansvarsfullt beslutsfattande i regeringen. Däremot kan det motverka att ogenomtänkta beslut, som det om FRA kommer till utan tillräcklig förankring.
Den modell med hårt styrda partier vi har i Sverige riskerar å andra sidan medverka till att det ständigt uppstår nya partibildningar, lokalt och nationellt, som ett resultat av det missnöje som gror med de traditionella partierna. Ny Demokrati, Junilistan, och Sverigedemokraterna är uttryck för det, och på lokal nivå finns det många fler exempel..
Ett liberalt parti med frihetstanken och demokrati som mål, borde komplettera sitt regelverk på några punkter om man vill vara ett ständigt öppet, sökande och lyssnande parti. Med mina erfarenheter från tiden sedan personvalen kom in i bilden skulle jag önska följande:
• Att tiden för ordförandens mandat i partiets avdelningar och regioner begränsades till max 8 år. Kan man byta president i världens viktigaste demokrati USA vart 8:e år, så borde det gå i partiernas lokalföreningar. Det fantasilösa återväljandet av alltmer av vänskapskorruption och förstelning präglade ledarskapet stöter bort nya medlemmar, och riskerar med tiden att leda till allt lägre valresultat.
• Att spärrgränserna togs bort i sin helhet. Det skulle vitalisera det politiska livet och utrymmet för missnöjespartier skulle minska om rum för nya tankar gavs i de traditionella partierna.
• Slutligen men inte minst. Valledningarna måste hållas fria från jäv i minst lika hög grad som när vi bekämpar jäv i andra fall. Det finns rent absurda fall där den ene maken suttit och styrt valledningen till förmån för sin maka. Det sättet att agera är djupt oetiskt och borde inte få förekomma.
Demokrati är ett begrepp som förpliktigar. Tanken att val utan spärrgränser skulle bli förödande på något sätt saknar vetenskaplig grund. Den uppfattningen liknar mer den gamla tanken att rösträtt skulle förbehållas de med en tillräckligt hög utbildningsnivå.
2008.08.26
Jarl Strömbäck
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3hRpR70Cc0KI1sA2PRArbcnsgBtPwvTaFsZZKpKwR4xllRX4nkH6DfPj15wl0-uZsKOlRUz22hUOFa8IvQc8ZXLZVr_Fc1Zp8-iZ92w33hlGj0GPpzkEZLfOG6eGhmux7DLNR/s320/Torgm%C3%B6ten+10.8.06+009.jpg)
fredag, augusti 22, 2008
Besök i Nidaros
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHv3GcIJWK9eNRMByHT6qazTRNSGqMxBTZE6jYRtw-xiD9rpY30WtaA900nMyR-rZ63mmvqGgAQnKULtLY6qd40ulN-EqQlFIGFoq7t5j4nNtnhi6AfW5v0TJ5dFj7SOrObSkK/s320/180px-Nidaros_Cathedral_west_front.jpg)
torsdag, augusti 14, 2008
Godmorgon Europa!
Sarkozi, vår tids Chamberlain!
I mer än 10 år nu har de ryska övergreppen på de kaukasiska folken pågått, utan att EU eller för den delen FN brytt sig. Interna problem kallas det, men folkmord borde vara rubriken. Nu, när Putinregimen ger sig på Georgien lyckas man äntligen skrämma upp några regeringschefer ur tv-fåtöljerna.
I en ledare i ett av våra riksmedia kan man läsa följande om Putin:
"Mannen som en gång kallade Sovjet-unionens kollaps för 'den största geopolitiska katastrofen under 1900-talet' har återinfört vad som i praktiken är ett tsarstyre i Ryssland och försöker återställa landets forna, dominerande ställning i Eurasien och världen", skriver den konservative säkerhetsanalytikern Robert Kagan under rubriken "Putin gör sitt drag" i måndagens Washington Post.
Slut på citat..
Det avtal som nu skrivits kan vara bra, men det kan också bli som den gode Chamberlains när han kom tillbaka från det möte med Hitler som 1938 medgav annekteringen av delar av Tjeckien.
”Piece in our time” var förkunnelsen när den engelske premiärministern, naivt eller cyniskt mötte det engelska folket efter hemkomsten. Resten av historien känner vi.
I Georgienfallet är det de baltiska och polska ledningarna som gör en realistisk tolkning av utvecklingen. Men så känner de den ryska KGB-mentaliteten.
Att den förre tyske förbundskanslern, Gerhard Schröder knutit upp sig till Gazprom och numera är ett redskap i Putins händer kan möjligen tolkas som ett skäl till den tyska tystnaden. Beroendet av den energi i gasform som ryssarna behärskar, och tysken behöver utgör ett möjligt skäl. Problemet är bara att erfarenheten visat att ryggradslösheten bara tjänar den som är fräck nog att utnyttja den.
Utvecklingen i Georgien blir ett verkligt lackmustest på de västliga demokratiernas vilja att försvara och hjälpa ett sårbart litet land. Liksom i fallet Bosnien är det nu USA som visar ansvar i en svår situation.
Skäms EU.
2008.08.14
Jarl Strömbäck
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5lIoFZZV4q8vreSDMXt8s0bBhZR_M1m0ao-I1NwtSrdVDhgkvl06mmQYFBW2FIvnF3rPRHdE0rErckMlTDKiaL17IgC05guDSAuzSDuO9mice0ltqbcFagSr5bs5qNlll9Oxg/s320/1icfeiv2isy4gej131p60.jpg)
Etiketter:
Georgien,
ryssland.politik.EU.USA.putin.våld.
måndag, augusti 11, 2008
Rysk imperialism!
Rysk framryckning i Georgien.
Efter Tetjenien, Ingusjien och Dagestan är det dags att sätta Georgien på plats. Så ser Putinregimens dagordning av allt att döma ut för tillfället.
Alltsedan Putins inträde på den ryska tronen, har återupprättandet av det sovjetiska makttänkandet varit ledstjärnan i den ryska statsledningen. Den vapenvila och långsamma återhämtning som Jeltsin skapade i Tetjenien, var omöjlig för Putin och hans KGB-infekterade medarbetare att acceptera. Alltså skapades snabbt en förevändning för att återuppta kriget mot en redan hårt plågad befolkning. Också grannstaterna Ingusjien och Dagestan har under de senaste åren tvingats följa Moskvas fingervisningar, alternativet demonstrerades med all önskvärd tydlighet i Tetjenien.
Att den orangea revolutionen i Ukraina blev för svår för Putin, var en svår motgång som till varje pris måste begränsas. En spridning till ett alltmer frigjort Georgien, blev till ett hot mot den ryska imperialismen. Därav det ryska militära stödet till utbrytarprovinserna Abschasien och Sydossetien.
Nu har tillfället kommit att i skuggan av OS kväsa Georgien, avskaffa dess valda regering och återställa dess status av lydstat.
Kommer FN och väst att kunna förhindra det? Knappast, ett EU som gjort sig alltmer beroende av rysk gas och olja, kommer att nöja sig med politiska pamfletter från talarstolarna. Fallet Tetjenien får tjäna som illustration. USA i ett skifte av president kommer inte att gå in i några djupare konflikter innan valet i november, och knappast senare heller. Trots allt ligger Georgien långt från USA, och man har mer än nog av de konflikter man har i Irak och Afghanistan.
Så kontentan blir att den georgiska demokrati som de senaste åren fått livslust i Stalins egen födelserepublik, nu med stor sannolikhet kommer att krossas av en rysk övermakt. Och resten av världen kommer att nöja sig med fördömanden.
Likt Hitlers gradvisa annekteringar på sin tid blir nästa fråga vart Putingängets blickar sedan kommer att riktas. Blir det Baltikum eller Ukraina?
2008.08.11
Jarl Strömbäck
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUVF5fmZ3JNqINWmfUXD93mTu4IXaUh2UAyseFELu6xLnI5MG2zGWIUavdhA0o8p9SVAi4oaUE5gIq4oeutdXF_ixuu1FKS0MfVeMOa6827iC2WNvobaACuSr9YAG9gawy0aqP/s320/georgien.jpg)
söndag, augusti 10, 2008
Valfrihet ifrågasatt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiR3aocvBVocdqCQci8EyI-ghkHGgYzLSOYv88B0dK8pFlimgaYVzmXL1dbfYXSWQlMQxo2YUDSB1kE0LuQ-Sm8WeXIx6bkUU8IQfUI35NbvL_sRBcBmqHxnw27i9Ku-j8dNxpO/s320/%C3%A4ldreboende.jpg)
torsdag, augusti 07, 2008
Turkiet - gränsland.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUTUPJTFZkxxU1aOS1eoU6_s9ZbTl3qJrzoYMctuBMKk3o8I5Dm5Ri1C_3FmB59DOlnudT1qf1IT9H0K8z-NHcpnOVOm98pA5FQRIUjZJ06JUoJxphTA61cAFEui2eXTO8UquM/s320/turkiet_eu_P_240.jpg)
måndag, augusti 04, 2008
Alkohol.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgh2N7Gzr7_Sm2JSXU9KN9UwEMKxPZfEfH4FTgEBcHzgw-dpXeeDZrFzX07zHcFYiYa-NJck1Da3ERF-DGuJmiNy6irbFk__94Zt2___mTRdb2iZC4RYGrENbzie8MmOs9rNgEh/s320/kraftskiva150a.jpg)
Droger bryter ner – de bygger aldrig upp?
Sommar och sol. Visst är det gått med en snaps till sillen. Och läkarna hävdar ju att lite vin gör gott för blodvärdena, och en kall öl eller två när högtrycket kokar är minsann inte fy skam. Javisst, reklamen pumpar ut sitt budskap om det vackra folket med ölburken i handen och en strålande natur i bakgrunden.
I rötmånadsrapporteringen kunde vi höra att en ny krisgrupp börjat framträda när det gäller alkoholberoendet, nämligen de nyblivna pensionärerna. I brist på arbete och sviktande sociala kontakter får drogerna stå för den stimulans som jobbet gav. Och bruket blir till ett missbruk.Det dagliga drickandet, om än i små mängder bryter ner och förstör på sikt även den starkaste.
Det var lite jobbigt att ta den vanliga joggingrundan imorse efter några veckor med sol, sommar, segel och bad. Och naturligtvis goda drycker.
Den godaste av alla, vattnet skall nu stå på bordet igen. Var tid har sina njutningar, den som är klok känner begränsningarna. Alkohol som medicin, i små mängder går an, men man äter inte penicillin dagligen och i allt större doser året runt.
Så en liten hälsning så här när vardagen tränger sig på igen. För hälsans skull, tänk på vad ni äter och dricker.
2008.08.04
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)