Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
söndag, april 16, 2006
Svik inte de unga!
Den senaste tiden har vi kunnat läsa i TÅ ett par inlägg som uttrycker kritik mot den skolpolitik som Folkpartiet vill föra. Det är svårt att ur de inläggen få några egentliga svar på skribenternas uppfattningar om hur man skall möta de utmaningar som skolan ändå har att ta hand om. Sanningen är ju annars den att resultaten i skolan sviktar. Disciplinproblemen är stora på många håll. Och skolans krav på högskolebehörighet för alla, tar inte hänsyn till den verklighet många elever ser som sin. Nämligen den att få utveckla sina kompetenser, istället för att bli brickor i ett politiskt experiment.
Ur de sammanhangen har också Folkpartiets skolpolitik sitt ursprung. Allt var inte bättre förr, men kanske något. När nu S-regeringen i rasande takt avlövar skolorna speciallärarkompetensen, då sviker vi också de barn som har behov av extra undervisning. När läsinlärningen på lärarhögskolorna minskats så att unga lärare fasar för att ta de yngsta klasserna därför att man inte fått adekvat utbildning för den nivån, då sviker man också pedagogerna. Och när den praktiska utbildning som många eftersträvar, gärna kombinerad med lärlingsperioder i företag, underordnas de teoretiska kraven då lämnar man vilsna och besvikna barn efter sig.
Föräldrarollen är alltid en viktig del i varje barns utveckling. Men skolans roll är inte mindre för det. I skolan skall eleverna finna den stimulans och glädje som leder till ytterligare förkovran. Om också kommande generationer skall få göra sina utvecklingsmässiga klassresor, då behövs stödet från skolan och dess värdegrund. I den värdegrunden skall eleven ha en central plats, men också kunskapen och vägledningen mot vuxenlivet och högre utbildning.
Disciplinfrågorna har i det sammanhanget inget annat syfte, än att ge skolan, eleverna och de pedagogiskt ansvariga den arbetsro som präglar goda arbetsplatser. Att kapitulera för krav på mer av kravlöshet och slapphet skapar bara förlorare. För längst ut i verkligheten väntar ett samhälle som begär av oss alla att vi efter förmåga skall vara med och bära gemensamma bördor.
Att inte förbereda de unga för den verkligheten är att svika dem.
Jarl Strömbäck
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar