Liberala Vindar speglar politik sedan februari 2006, i lokal och global mening. Rysslands nuvarande ledarskap ser det forna Sovjet som sin förebild. Ukraina är det första offret för den ideologin. De västliga demokratierna famlar ovana att tänka i krigets banor. Kampen om globalt ledarskap skärps alltmer i relationen mellan demokratierna i väst och diktaturerna Kina och Ryssland i öst. Mycket finns att skriva om, och reflektera över.
lördag, april 08, 2006
Energi och miljö
Energi och miljö.
För en tid sedan stängde Ryssland gaskranarna till Ukraina. Den händelsen har nu utgjort startskottet för en nödvändig och efterlängtad tillnyktring i Europas syn på energipolitiken. I förra veckan höll Tysklands förbundskansler, Angela Merkel möten med ledningarna för de tyska energiföretagen. Efter mötet meddelade hon att importberoendet måste minskas och som en följd av det också en omprövning av synen på kärnkraft och den miljöpåverkan alternativen medför. I den utvecklingen ryms också i allt väsentligt vår svenska, och västernorrländska verklighet.
För energiframställning och förbrukning samt hänsyn till miljön är i många avseenden varandras förutsättningar. Vill vi använda energi på ett miljövänligt sätt, då måste vi också ta hänsyn till hur energin skapas.
Västernorrland är ett energiexporterande län i den meningen att i länet genereras mer elektrisk energi än vi förbrukar.
Vi är för vår sysselsättning i länet starkt beroende av vår processindustri. Där krävs en säker tillgång till elektrisk energi till ett rimligt pris. Våra behov på det området i länet är dubbelt så stora som för riket i genomsnitt.
Det är orimligt att industrin ska tvingas importera kärnkraftsel från Finland och Ryssland mot bakgrund av att vi är självförsörjande med energi genom vattenkraften.
De förtida avvecklingarna av kärnkraften i Barsebäck var olyckliga. De har kostat svenska skattebetalare mer än 18 miljarder kronor. Vi ser nu hur de återstående kärnkraftsanläggningarna byggs ut kraftigt, till en kapacitet som väl motsvarar den som stängningarna i Barsebäck orsakade. Utbyggnaderna beräknas kosta mellan 20-30 miljarder kronor. Lägg till det avvecklingskostnaderna för Barsebäck och summan blir ca 50 miljarder för den ”omställningen”. Den skenbara avvecklingen har kostat oss alla mycket stora pengar, ca 5500 kronor per invånare. Kostnader som vi får betala med våra elräkningar och via skatterna.
Allt fler experter både inom och utom vårt land anser numera att utsläppen av växthusgaser och sotpartiklar utgör de största miljömässiga hot vi står inför på global nivå. Av det skälet måste ”smutsig” energiframställning och förbrukning ersättas med renare energikällor. Vattenkraften och kärnkraften är enligt Folkpartiets mening de som står till buds i vårt land med nuvarande kunskaper. Vindkraft, våg –och solkraft kan utgöra marginella energikällor i sammanhanget.
I sökandet efter nya energikällor för transportnäringens behov, har utvecklingen av biobaserade drivmedel fått en framskjuten plats. Vårt län är en nationell spjutspets i det avseendet, och Folkpartiet bejakar den forskning på området som bedrivs.
Vi menar emellertid att produktionen på området skall drivas av kommersiella krafter på marknadens villkor och med beaktande av den forskning och utveckling som ligger framför oss.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar